Andro Saulačić

Petak, 18. kolovoza 2023.

Vasko Lipovac, kipar, slikar, grafičar, dizajner, ilustrator i scenograf rođen u Kotoru, najveći i najplodniji dio svog života proveo je u Splitu. Bio je vezan za Boku kotorsku što je vidljivo i u njegovim radovima. Njegov likovni svijet nalik je na pučinu kojom dominiraju brodovi i čežnje za njihovim povratkom. Kotorani bi mu se trebali odužiti na način da Galerija u Kotoru nosi njegovo ime.

Četvrtak, 10. studenog 2022.

Danas 10. studenog u 12.00 h se predaju ključevi grada Adelfije svetom Tripunu.

Danas 10. studenog se po Rimskom martirologiju slavi u Kotoru spomen sv.Tripuna, tzv. „Mali Tripundan“. Najveća fešta na današnji dan u svijetu u čast sv Tripuna održava se u Italiji u mjestu Adelfija blizu Barija, gdje se okuplja preko 100.000 vjernika. Slavi se kao Festa patronale San Trifone Martire - Adelfia (Bari).

Utorak, 11. listopada 2022.

U Trstu je održana 54-ta Barcolana od 1- 9.10.2022. god. To je tradicionalna tršćanska regata koja se održava svake godine početkom listopada, počev pd 1969 godine, s najvećim brojem jedriličara na svijetu, a  zovu je i „morski samit“jedrilica.

 Bokeljska noć koja se održava svake godine u avgustu mjesecu u Kotoru, pod utjecajem je blagdana Festa del Redentore tj blagdanu Presvetog Otkupitelja ili Krista otkupitelja našeg nebeskog zaštitnika. Ta se fešta u Veneciji održava svake godine, treću nedjelju jula mjeseca i jedan je od najspektakularnijih događaja u Veneciji. Zovu je „Kraljicom svih fešti“, kao što mi Bokeljsku noć zovemo „Fešta nad feštama“. Održava se od 1577 god.

I u Kotoru je proslavljen blagdan Gospe od Snijega u istoimenoj maloj crkvi iz XVII st. u Tabačini. Svetu misu je predvodio župnik don Ante Dragobratović, a misno slavlje uveličao je svojim pjevanjem dio zbora sv. Tripun iz Kotora.

Kruzer "Bolette" nakon Kotora prošao ispod novog mosta  "Pelješac". Iz Kotora je brod isplovio 22.6. 2022. u 18 h  i rano ujutro 23. 6. 2022. u 6.18 min prošao je ispod novog mosta do akvatorija Neuma.

To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, koji će slijedeći mjesec biti pušten u promet.

Kruzer "Bolette" je dug 237 m,  širok 32 m sa gazom od 8 m. Plovi pod zapovjedništvom kapetana Joze Glavića iz Dubrovnika.

Povodom 150 obljetnice štovanja svetog Tripuna u Splitu

(1873 - 2022. god.)

 

Zbor “Sv. Tripun” su osnovali franjevci, a prvi nastup je bio 13. 06. 1921. god. na blagdan sv. Antuna.

“Da li je moguće da ovako mali grad ima ovakve pjevače i muzičare koji bi mogli predstavljati užu Europu sa ovakvim zborom” -  P. Griesbacher

Četvrtak, 04. ožujka 2021.

U cijelosti vam prenosimo tekst Andra Saulačića.

Najstariji arhivski podaci iz muzičke prošlosti Kotora

Orgulje u katedrali sv. Tripuna u Kotoru su bile impozantan instrumenat, sa bakrenim sviralama, koje su se presijavale u srebro i zlato.

Petak, 11. rujna 2020.

"Večeras 11.09.2020.god. u 20 h, će u sklopu XIX Međunarodnog festivala klapa u Perastu, a u okviru prve večeri na pjaci Sv. Nikole u Perastu, biti održano revijalno veče-Klapska baština: OMAŽ ZASLUŽNIMA.

Tom prigodom će klapa ”Karampana”-Kotor i Mandolinski orkestar “Nocturno” ili “Škuribanda” uz druge sastave obilježiti 10 god. od smrti  prof. Nikole Gregovića.

Stranice

Subscribe to RSS - Andro Saulačić