Tripundan u Adelfiji

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 10. studenog 2022. - 12:44

Danas 10. studenog u 12.00 h se predaju ključevi grada Adelfije svetom Tripunu.

Danas 10. studenog se po Rimskom martirologiju slavi u Kotoru spomen sv.Tripuna, tzv. „Mali Tripundan“. Najveća fešta na današnji dan u svijetu u čast sv Tripuna održava se u Italiji u mjestu Adelfija blizu Barija, gdje se okuplja preko 100.000 vjernika. Slavi se kao Festa patronale San Trifone Martire - Adelfia (Bari).

Grad je dobio relikviju sv. Tripuna iz Kotora 1837 godine. Prije nekoliko godina su bili hodočasnici iz Adelfije i Bisceglia blizu Barija u kotorsku katedralu da obilježe taj događaj. Nekoliko mjesta u regiji Puglia je čak svetog Tripuna uzelo kao zaštitnika grada, zaštitnika od kolere, osloboditelja zlih duhova, zaštitnika poljoprivrede itd.

Svake godine, 9., 10. i 11. studenoga, u mjestu Adelfija, održavaju se grandiozne proslave zaštitnika sv. Tripuna, u crkvi sv. Nikole. U mjestu Montrone, blizu Barija 31. listopada tradicionalno je "ustoličenje" svete slike. Na današnji dan točno u 12.00 h se ispred crkve sv. Nikole u Adelfiji simbolično predaju ključevi grada sv. Tripunu. Taj običaj predaje ključeva grada se održavao u Kotoru dugi niz stoljeća upravo na dan sv. Tripuna. Ključevi grada su se predavali Bokeljskoj mornarici, ali je taj običaj poslije drugog svjetskog rata izmjenjen i ključevi se predaju 21.11. na dan oslobođenja grada.

Na ovu svetkovinu u Adelfiju dolazi na tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta kako bi proslavili ovaj važan vjerski i svjetovni događaj. 9. studenoga poslijepodne, nakon svete mise, slika sv. Tripuna iznosi se iz crkve i nosi u procesiji koju predvode vjerske i političke vlasti, gradonačelnik mjesta i brojni vjernici.

 Po dolasku svete slike u ulici Corso Umberto I, upale se grandiozna svjetla i nakon postavljanja slike u centralnom dijelu pjace, pusti se jedan veliki balon u zrak. Tijekom festivala, koji traje tri dana do kasno u noć, hodočasnici, vjernici i znatiželjnici odaju počast svetom Tripunu, slušajući limenu glazbu iz susjednog mjesta Bisceglie, Noicàttaro i Sannicandroche naizmjenično te se dive zapanjujućem osvjetljenju  i vatrometu. Vjernici i posjetitelji obilaze razne štandove s odjećom, uživaju u izvornim proizvodima Puglie, poput vina, pečene janjetine na ugljenu uz kruh, masline i tradicionalni celer. Najmlađi uživaju u raznim igrama i vrtuljcima. I ove godine je proslava blagdana kako duhovna tako i svjetovna veoma bogata i raznovrsna.

 10. studenoga, na današnji dan, kada proslava dosegne svoj vrhunac, najava počinje topovskim plotunom u 4:00 h ujutro kojim se pozivaju vjernici na prvu jutarnju misu u Župu svetoga Nikole, u čast zaštitnika grada koji je „svjedok vjere, nade i milosrđa". Sama proslava ulijeva nadu ljudima koji žive u samoći, boli i situacijama marginalizacije. Nakon svečane mise u 10:00 h, kreće procesija sa svetom slikom u ulici Via Roni.

 Proslave se nastavljaju do kasno u noć. Proslava se zatvara procesijom slike svetog Tripuna prema Majci Crkvi. Nakon fešte moguće je posjetiti izložbu Fotografije iz razdoblja blagdana Svetog Tripuna koju organizira Komitet fešte sv. Tripuna.

Prigodom proslave 1.200 god. od dolaska moći sv.Tripuna u Kotor, 9. 11. 2009. god., moći sv.Tripuna su iz Kotora po prvi put odnesene u Adelfiju.To je za vjernike u Italiji bila posebna fešta. Sarkofag sa moćima pratili su pripadnici Bokeljske mornarice – Kotor.

Sveti Tripun se posebno slavi i u mjestu Bisceglie kod Barija.U bazilici konkatedrali sagrađenoj 1073. godine, nalazi se kip sv.Tripuna, pored kipa  Ivana Pavla drugog.

     Tekst: Andro Saulačić