Na današnji dan prije 100 godina osnovan je crkveni pjevački zbor “Sv. Tripun”- Kotor

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 13. lipnja 2021. - 9:13

Zbor “Sv. Tripun” su osnovali franjevci, a prvi nastup je bio 13. 06. 1921. god. na blagdan sv. Antuna.

“Da li je moguće da ovako mali grad ima ovakve pjevače i muzičare koji bi mogli predstavljati užu Europu sa ovakvim zborom” -  P. Griesbacher

Mješoviti crkveni pjevački zbor, “Sv.Tripun“ - Kotor osnovan je prije 100 godina, na današnji dan. Najveću zaslugu za osnivanje zbora imao je franjevac Benvenuto Rode, rođen na Krku 1862. god. (umro u Kotoru 1935). Taj talentirani franjevac je bio orguljaš u crkvi Sv.Tripuna, dirigent muškog zbora „Scola Cantorum Catarensis“, a osnovao je i Dječji muški zbor od ministranata kotorskih crkava. On je bio i učitelj klavira, orgulja i teorije glazbe, kod kojega su prvu naobrazbu dobili i znameniti kompozitor iz Škaljara Ivo Brkanović, kao i dugogodišnji dirigent CPZ “Sv. Tripun“ Kotor, prof. Antun Homen.

Sasvim slučajno je prije dva dana otvorena izložba tehničkih crteža Velimira Salamona pod nazivom „Terce jadranskih brodica“ u galeriji Pomorskog muzeja Kotor, u sklopu međunarodne kulturne suradnje Kulturnog centra grada Krka i Pomorskog muzeja u Kotoru. U okviru iste suradnje sinoć je bila i promocija knjige „Lepant 1571 i krčka galija“ - itinerari istraživanja prof.dr.sc. Slavena Bertoša.

Eto poslije 100 godina od osnivanja zbora za što je najveću zaslugu imao franjevac Benvenuto Rode iz Krka, došli su nam sa otoka Krka sa dvije promocije. Došli su nam juće popodne i lađari sa Neretve po prvi put iz Metkovića u Kotor, a folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić iz Siska, je održao svoj koncert. Ovo se sve poklopilo sasvim slučajno sa jubilejom 100 god. CPZ „Sv. Tripun“- Kotor.

U mješoviti CPZ „Sv. Tripun“ Kotor, po prvi put pjevaju i žene zajedno sa muškarcima, a nastao je spajanjem tri zbora i to muškog zbora “Scola Cantorum Catarensis“ kojeg je vodio franjevac Benvenuto Rode, „Ženskog zbora“ pripadnica III reda sv. Franja u crkvi sv. Klare, kojeg je osnovao i vodio fra Frano Jurić  i „Dječjeg zbora“ učenika gimnazije i nautičke škole kojeg je osnovao i vodio Antun Homen.

Zbor je prvi put nastupio na blagdan sv. Antuna Padovanskog 13. 06. 1921. god. u crkvi sv. Klare, a dirigirao je prof. Antun Homen, koji je tada imao samo 15 godina. Nakon nastupa, zbor je organizirao Glavnu skupštinu društva na kojoj su doneseni Pravilnik i ime po zaštitniku grada Kotora sv.Tripunu. Pravilnik tada potvrđuje i Biskupski ordinarijat u Kotoru. Osim liturgijskih pjesama koje je pjevao kroz cijelu godinu, izvodio je duhovna i svjetovna djela velikih svjetskih i domaćih kompozitora i sve vrijeme se smatrao najboljim zborom u cijeloj Boki Kotorskoj. Zbog visokog kvaliteta svog pjevanja, postao je jedan od glavnih nosilaca muzičkog i kulturnog života grada i cijele Boke kotorske. Ostaje zapisano da je uspješno nastupao na mnogim duhovnim i svjetovnim proslavama, prije i poslije drugog svjetskog rata.

Jednom prilikom došao je u Kotor poznati austrijski kompozitor Griesbacher Peter (1864 – 1933) . Dirigent Antun Homen je spremio njegovu kompoziciju “Te Deum”  (za puhače je instrumentirao Eugen Alfirević). Kompozitor se začudio na izvođenju uz primjedbu “Da li je moguće da ovako mali grad ima ovakve pjevače i muzičare koji bi mogli predstavljati užu Europu sa ovakvim zborom”.

U crkvenom pjevačkom zboru “Sv.Tripun“  -  Kotor, svoje početke imali su i već pomenuti vrlo cijenjeni kompozitori Ivo Brkanović, kompozitor i dirigent Antun Homen i njegov sin dirigent Miroslav Homen, Antun Kopitović kompozitor, kao i operni solisti: soprani Trifona Ivanišević Kulari i Anica Stojanović Musina, tenor Aligi Zaratin i bariton Špiro Grgurević. Do skora, u njemu su po potrebi nastupale mlade solistice i mladi solisti obje konfesije, podižući ukupan umjetnički dojam izvedbi.

Od osnutka zbora njim su dirigirali: fra Benvenuto Rode 1919 - 21,  prof. Antun Homen 1922 - 89, prof. Nikola Čučić 1989 - 2014, a od 2014. do 2017. god. prof. Andrea Orlando Tripović. Svećenik i profesor Zarbarini koji je početkom dvadesetog stoljeća bio vjeroučitelj u kotorskoj Gimnaziji, a bavio se i glazbom, u jednom zapisu o Kotoru, napisao je i ovo :“Obišao sam čitavu Jadransku obalu mora u Italiji, Istri i Dalmaciji i zabilježio mnogo lijepih crkvenih pjesama, ali tako lijepih i originalnih kao u Kotoru, nisam nigdje našao“.

Nažalost, prije tri godine mješoviti zbor je prestao sa radom iz razloga poznatog pjevačima zbora. Zahvaljujući časnoj sestri Dragici Kuštre, koja svira orgulje grupa pjevača je nastavila svake nedelje pjevati u dvoglasju u katedrali sv.Tripuna u Kotoru.

Franjevaca u Kotoru nažalost više nema da zajednički proslavimo ovaj jubilej, ali se nadamo da će Biskupija Kotor to obaviti do kraja ove godine. Nadamo se i nastavku rada mješovitog zbora uz učešće svih pjevaća iz Boke kotorske.

 

Andro Saulačić

Dugogodišnji pjevač zbora