Bokeljska mornarica na 54. Barcolani

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 11. listopada 2022. - 13:46

U Trstu je održana 54-ta Barcolana od 1- 9.10.2022. god. To je tradicionalna tršćanska regata koja se održava svake godine početkom listopada, počev pd 1969 godine, s najvećim brojem jedriličara na svijetu, a  zovu je i „morski samit“jedrilica.

Tom prigodom je ove kao i 2018 god. u Trstu na trgu „Piazza  Unita d'Italia“ nastupio odred Bokeljske mornarice sa članovima iz Kotora, Tivta i Herceg- Novog, koji je uz pratnju Gradske muzike Kotor odigrao tradicionalno kolo. Trg se nalazi u neposrednoj blizini poznatog trga „Ponte rosso“ gdje su hrlili mještani iz svih republika bivše nam zemlje da kupuju farmerice, majice, šuškavce i ostalu robu. 

Kao što je poznato kroz povijest kolo se igralo u čast gradskog patrona sv. Tripuna, ali se u novije vrijeme po odluci Admiralata i Upravnog odbora Bokeljske mornarice, igra i u neke posebne prilike.Organizator puta je bila Zajednica Italijana CG iz Kotora u suradnji sa fakultetom Unuversita Popolare di Trieste. Osim Trsta kolo se igralo i na trgu u Piranu.

Barcolana je najveća regata na svijetu, na kojoj se veliki šampioni natječu rame uz rame sa ostalim jedriličarima. Osim sportskog natjecanja, to je prije svega velika zabava koja danima uključuje cijeli grad Trst, sa mnogobrojnim gastronomskim i kulturnim događajima. Za razliku od Kotora kada poslije Karnevala ili Bokeljske noći nema štandova na rivi sa raznim specijalitetima domaće kužine i vinima iz našeg kraja u Trstu se na mnogobrojnim štandovima nudila tradicionalna hrana i dobro vino, a grad je bio prepun posjetilaca. Tih dana u Trstu se odvijaju i razne kulturne manifestacije, zabave i naučni skupovi.

Regatu Barcolana je osnovalo Jedriličarsko društvo Barcola i Grignano (SVBG) 1979 god. kao lokalnu regatu koja bi privukla jedriličare iz zaljeva i nazvali je „Coppa d’Autunno-Barcolana“. Ove godine je Barcolanu prvi put u 54 godina osvojila jedna žena - Wendy Schmidt iz Amerike. U osunčanom danu praćenom umjerenim vjetrom, savršenom za jedrenje pobijedila je američka jedrilica Deep Blu kojom je upravljala žena i to za 57 minuta i 47 sekundi, a ispred još jednog favorita jedrilice Arca, talijanske braće Benussi koji su na ovogodišnjoj Barcolani ostali zapamćeni po tome što im je tijekom utrke puklo jedro, kako izvještava tršćanski tisak.

U natjecanju u Trstu učestvovala je i ekipa Jedriličarskog kluba „Lahor“ iz Kotora  sa trofejnim 19 m dugim maksi krstašem „MM Shining“ i posadom predvođenom skiperom Milošem Radonjićem, koji je prije četiri godine osvojio čuvenu „Mrdujsku regatu“ u Splitu. Krstaš je izgrađen u Italiji po njemačkom projektu za regatu Sidnej-Hobart, na kojoj nikada nije učestvovao, a prije četiri godine su ga kupili članovi „Lahora“-Kotor. Na trščanskoj rivi  brod i posadu pozdravila je Gradska muzika Kotor glazbom kola sv. Tripuna.

Glavna utrka je počela u nedjelju 9.10.2022. god. topovskim hicima sa školskog broda Ratne mornarice Italije Ameriga Vespucci-a. Vrijeme je bilo dobro, a regata se odvijala duž kvadrilaterale od 13 milja. Regati je pristupilo nešto više od 1600 brodica. Mediji ističu da rekord najbrojnije Barcolane dosad, one od prije 4 godine kada je nastupilo oko 1000 brodica više – nije oboren. No, to nije omelo natjecatelje i posjetitelje da iskoriste ovaj listopadski vikend za bogato uživanje u sportu i pratećim, brojnim zabavnim sadržajima Barcolane 2022.

Tekst i foto: Andro Saulačić