Kruzer koji je krenuo iz Kotora prošao je i ispod novog mosta Pelješac

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 24. lipnja 2022. - 11:59

Kruzer "Bolette" nakon Kotora prošao ispod novog mosta  "Pelješac". Iz Kotora je brod isplovio 22.6. 2022. u 18 h  i rano ujutro 23. 6. 2022. u 6.18 min prošao je ispod novog mosta do akvatorija Neuma.

To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, koji će slijedeći mjesec biti pušten u promet.

Kruzer "Bolette" je dug 237 m,  širok 32 m sa gazom od 8 m. Plovi pod zapovjedništvom kapetana Joze Glavića iz Dubrovnika.

Vlasti u Bosni i Hercegovini su bili protiv mosta obrazlažući to da neće moći ići kruzeri do Neuma, a sada kada je po prvi put u povijesti neki kruzer došao u Neum, prošavši bez problema ispod mosta, mještani Neuma su se pobunili njegovim dolaskom.

Mještani Neuma, većinom Hrvati, nisu oduševljeni dolascima kruzera zbog straha od zagađenja i ugrožavanja ekosustava u tom zaštićenom i  kristalno čistom akvatoriju Neuma .Nažalost, i u Dubrovniku kao i u Zagrebu druga po veličini stranka u Hrvatskoj je bila protiv mosta, zagovarajući druga rješenja prolaskom kroz Neum tunelom ili slično , ali i to je bilo potpuno besmisleno, kao i protivljenje mostu vlasti u Sarajevu.

Izgradnjom mosta sa 80 % bespovratnih sredstava EU  spojio se jug Hrvatske i na taj način će doći do razvitka i turističkog buma poluotoka Pelješac. Otvara se tako mogućnost spajanja Orebića sa Korčulom mostom,koji bi bio kraći od ovog.

 Nakon što su teški kamioni vozili mostom ispitujući izdržljivost čelicne konstrukcije i nakon ispitivanja burobrana-zaštite od vjetra, prolaskom kruzera uspješno je položen i pomorski test.

Brod "Bolette" je bivši kruzer "Amsterdam" sada u vlasništvu norveškog brodovlasnika Frede.Olsen Cruise lines, koji je kasno sinoc oko 22.15 h ponovno prošao ispod mosta na putu za Split.Visina broda od vode do najviše tačke na brodu "Air draft" je 48,1 m, a najveća dopuštena visina prolaska ispod mosta je 55 m.

 Postoji i jedna zanimljivost koju kompanija priređuje najvećim dijelom za britanske turiste na brodu, a to su večeri- crven,bijeli,plavi( to je barjak .....) kojom prilikom se putnici te večeri oblače u jednu od tih boja.

 Putnici su sa usidrenog broda ispred Neuma čamcima išli do obale ispred hotela"Sunce" i onda autobusima za Međugorje i Sarajevo.

Vjerujem da će zbog ljepote mosta i krajolika on biti jedna od atrakcija juga Hrvatske i na kraju  zaželimo uspješno puštanje u promet mosta i ceste kroz Pelješac slijedećeg mjeseca.

Drago mi je da sam imao priliku vidjeti prvi brod u Hercegovini i prvi noćni prolazak broda ispod novog mosta.

O mostu “ Pelješac“

Projektant mosta je Marjan Pipenbaher slovenac koji je zajedno sa hrvatom Jurom Radićem uradio ovaj divan most,simbol desetogodišnjeg članstva Hrvatske u Europsku Uniju. Most je sa 80% sredstava finansiran iz programa Europske Unije " Koherentnost i kohezija" 2014-2020. i uz veliko zalaganje Vlade Hrvatske na čelu sa premijerom Andreom Plenkovićem.

Ugovor za gradnju mosta Pelješac je potpisan od strane Vlade Hrvatske na čelu sa Andreom Plenkovićem 2018. godine , između Hrvatskih cesta i kineske korporacije China road and bridge corporation. Dug je 2.400 m,visok 55 m i ima 4 prometna traka.

Autor teksta i fotografija: Andro Saulačić