KATOLICI DANAS SLAVE SVETA TRI KRALJA A PRAVOSLAVNI VJERNICI BADNJI DAN

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 06. siječnja 2012. - 11:22
Autor: 

Danas Crkva slavi blagdan Sveta Tri kralja, ili Bogojavljanje, u spomen na njihovo poklonjenje novorođenom Isusu Kristu u betlehemskoj pećini. Oni su došli s istoka, prateći zvijedu repaticu. Imena kraljeva ili, kako su još poznati, Svetih Magova su Gašpar, Melkior i Baltazar. Kada su stigli Isusu, darovali su mu tamjan, kao Bogu, zatim zlato, kao kralju i smirnu, kao čovjeku. Oni su predstavnici paganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje Kraljevstvo. Njihove relikvije je pronašla sveta Jelena Križarica, majka cara Konstantina, koja ih je pohranila u Carigradu. Kasnije su prenešeni u Milano i naposljetku u Köln, gdje se i danas čuvaju. Baltazar se u Crkvi štuje kao zaštitnik oboljelih od epilepsije, a Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih.

Vremenom se razvila praksa blagoslivanja vode na današnji blagdan, iako je u zapadnoj liturgici taj obred prvenstveno vezan za Uskrs. Običava se škropljenje domova, ljudi, imanja, stoke, voćnjaka, a negdje i grobova. Blagdan Sv. Tri kralja je jedan od najstarijih blagdana u Crkvi.
Na Tri Kralja završavaju božićni blagdani, a u narodu, pak, obilježavaju kraj zimskog ciklusa i početak proljetnog, pokladnog.
Danas, također praznuju i Istočni kršćani, koji proslavljaju Badnji dan po Julijanskom kalendaru. Svima njima čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova.