Radio DUX

Crna Gora danas, 21. svibnja obilježava Dan nezavisnosti. Crna Gora je na današnji dan 2006. godine obnovila državnu samostalnost.  Dux radio svim građankama i građanima Crne Gore čestita današnji  Dan nezavisnosti.

Neradni povodom  Dana nezavisnosti bit će danas i sutra, kao priopćavaju iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Poseban događaj održat će se na Ratcu pod geslom "Oživimo svetište Gospe Ratačke!" Stijepo Gleđ Markos, nadahnuti glazbenik, održat će duhovni koncert u srijedu 7. 6.,  u 20 sati, na ostacima benediktinske opatije Gospe Ratačke. Cilj ovog izvanrednog događaja je probuditi duhovnost i obnoviti povezanost s Gospom i njenim svetištem.

Svetu  misu na Tijelovo ( Ratac) , predvodit će  nuncij nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, dan nakon koncerta, 8. 6.,  u 10 sati. 

 

Osma Državna smotra recitatora Crne Gore bit će održana u srijedu, 7. 6.,  u JU Centar za kulturu Berane. Pokrovitelj ove manifestacije je Općina  Berane, a projekt je sufinanciran i od Ministarstva kulture i medija.

Na ovoj manifestaciji u Beranama, predstavit će se pobjednici općinskih smotri recitatora iz svih crnogorskih gradova, učenici osnovnih i srednjih škola. Natjecanje  se odvija u tri uzrastom određene kategorije.

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u četvrtak, 8. 6., bit će upriličena večer pod nazivom "Probudi se i osluškuj more - poetski kolaž i predstavljanje Hrvatskog književnog društva. Tim povodom, u programu koji će u holu Akademije znanja početi u 20 h, predstavit  će nam se: Ante Gregov, Jurin (Zadar), Srđan Duhović (Korčula) i Valerio Orlić (Pag, Rijeka). Oni će govoriti  svoje stihove, predstaviti svoja stvaralaštva, kao i rad i aktivnosti Hrvatskog književnog društva.

 

Međunarodni festival KotorArt u saradnji s predstavnicima nove turističke atrakcije Crne Gore, žičarom Kotor-Lovćen, organizira Kotor Cable Car serijal, s nastupima klape Cambi, i sastava Urban & 4  i Vlatko Stefanovski trio.

U četvrtak, 8. 6., u 19 h,  odigrat će se predstava “Vječno će zvoniti naši kampanjuli”, u  maloj dvorani Centra za kulturu Tivat/ DTV Partizan.

Nakon nastupa u Zagrebu i na festivalu u Hercegovcu Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore predstaviti će se svojom predstavom i u Tivtu.

U predstavi igraju: Tara Đuričković, Jovana Dinić, Ivana Nikolić, Tripun Grgurević, Vladana Babić, Jelena Zec, Marko Zornija, Tamara Bogdanović, Nikola Franović, Biljana Niketić, Mlađan Niketić, Katarina Belan, Josip Belan, David Skočajić.

"Agencija za zaštitu životne sredine će, u saradnji sa Opštinom Tivat i DOO „Komunalno“ Tivat, u utorak 6. juna sprovesti akciju „Plastikom po začinsko i ukrasno bilje“, u sklopu koje se pozivaju djeca i građani da donesu plastične flaše, a zauzvrat dobiju poklon – začinsko i ukrasno bilje. Aktivnost se realizuje u okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, a zamišljena je kako bi se afirmisala reciklaža, sa akcentom na selekciju otpada i što kvalitetnije upravljanje otpadom.

V. Međudržavni susret hrvatske književnosti u Boki kotorskoj završen je danas  u Tivtu. Podsjećamo, u sklopu programa, sinoć je u Generalnom konzulatu RH u Kotoru održana pjesnička večer.

Organizatori susreta su: Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, a suorganizatori Hrvatska krovna zajednica ,,Dux Croatorum“, Ogranak Matice hrvatske u Boki, Hrvatska izvandomovinska lirika, Ogranak Matice hrvatske Čitluk i Hrvatska matica iseljenika.

Današnje druženje, u  hajde recimo, pripremi predstojeće turističke sezone je na putu.... drumu, u upoznavanju s vijestima o putnoj infrastrukturi na području tivatske   Općine, koja... ispostavit će se ima bogatu tradiciju, kako, kada su u pitanju uspjesi tako i neuspjesi u njenoj izgradnji i održavanju. 

Tako da problemi koje ovih dana čitamo u vezi prometa  u Tivtu, izgradnji prometnica MR1 i MR 2, asfaltiranju ulica, gužvama, postavljanju novih kružnih tokova itd.,  imaju svoju vrlo bogatu tradiciju u komunalnoj povijesti ovoga grada...

Nedjelja, 04. lipnja 2023.

U ovotjednoj  emisiji Sasvim običan svijet ugostili smo Milicu Radočaj iz Kotora. Ova mlada Kotoranka, koja se bavi izradom nakita i modnih detalja, u narednim minutama intervjua ispričat će nam kako se počela baviti s tim,  kakav je proces izrade nakita i odakle tolika ljubav prema, kako ona sama kaže, hobiju. Otkrila nam je i još neke slatke detalje.

Emisiju u cijelosti poslušajte na linku ispod.

Stranice

Subscribe to RSS - Radio DUX