veljače 2013

Četvrtak, 28. veljače 2013.

Zagreb, 28. veljače 2013. (Radio Dux) - Hrvatski književnik, povjesničar i likovni kritičar Đuro Vidmarović predstavio je danas u Zagrebu svoje dvije knjige književno-povijesnih promišljanja "Hrvati Boke kotorske kroz povijest (sjećanja i zaboravi)" i "Hrvatsko-židovske teme", u kojima se bavi problematikom Hrvata kao manjine.
Knjigu "Hrvati Boke kotorske kroz povijest (sjećanja i zaboravi)" predstavio je u Boki rođeni hrvatski znanstvenik Zvonimir Janović, koji je kazao kako je riječ o originalnom, osebujnom i zanimljivom prikazu političkih, gospodarskih i kulturnih zbivanja, te života i položaja hrvatskog naroda u Boki kotorskoj kroz povijest i danas.

Sarajevo 28.veljače 2013.(Radio Dux)- Početkom sedmice Ekonomski fakultet u Sarajevu i Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore održali su inicijalni sastanak u okviru projekta "Ekološki i kulturni turizam na južnim Dinaridima"/"Eco- and Cultural Tourism in South Dinarides". Ovaj projekat partneri provode u okviru programa prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore (CBC BIH-MNE) koji je finansiran od strane Evropske Unije.

Kotor 28.veljače 2013.(Radio Dux)- Panel diskusija „Pretpristupni proces Crne Gore ka Evropskoj uniji" odžana je danas u palači "Bizanti" u sklopu projekta „EU znači DA" koji je organizirala NVO "Eko Centar Delfin" iz Kotora i NVO "Novi Horizont" iz Ulcinja, u suradnji sa Delegacijom Europske unije u Crnoj Gori.
O pretpristupnom procesu Crne Gore ka Europskoj uniji govorio je šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori - veleposlanik Mitja Drobnič i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.
Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović otvarajući skup izrazila je nadu da će se upravo kroz diskusiju doći do zaključka da je priključenje Europskoj uniji pravi i jedini okvir budućnosti i napretka Crne Gore.

Četvrtak, 28. veljače 2013.

Tivat 28. veljače (Radio Dux)- Hidrogradjevinska kompanija „Yu Briv" iz Kotora otpočela je sa radovima na rekonstrukciji i uredjenju gradske rive Pine u Tivtu. Prva faza, narednih dva mjeseca, predviđa izgrdnju nedostajuće lungo mare pješačke staze od Pina do Porto Montenegra kod zgrade Lučke kapetanije, kao i izgradnju okruglog tzv. „plutajućeg trga - guvna" na južnoj strani, na mjestu gdje je nekada bilo betosnko kupalište hotela „Mimoza".
Nakon završetka tih radova, biće raspisan tender za nabavku kamena za popločavanje 9500 kvadratnih metara površine obalnog šetališta.

Četvrtak, 28. veljače 2013.

Tivat 28.veljače (Radio Dux) - Prvi Dječji karneval u Porto Montenegru biće održani u subotu 2.ožujka sa početkom u 12 sati, u organizaciji NVO Djeca TivtaDječji savez i kompanije Adriatic Marinas. U Dječjem karnevalu učestvovaće učenici OŠ Drago Milović, OŠ Branko Brinić, djeca iz tivatskog vrtića Bambi, kao i đaci Međunarodne Knightsbridge škole.
Pravo učešća imaju djeca koja svoje maske prijave istog dana u terminu od 11 do 12 sati ispred igrališta Piratski brod (Porto Montenegro), odakle će krenuti šarena povorka tivatskih mališana. Karnevalska parada kretaće se kroz naselje Porto Montenegro, sve do Zbirke pomorskog nasljeđa, na čijem platou će biti organiziran program i izbor za najbolju, najmaštovitiju i najoriginalniju masku.

Vatikan 27.veljače 2013.(Radio Dux)- Pretposljednji je dan pontifikata pape Benedikta XVI. Kako je najavio, sutra će napustiti mjesto poglavara Katoličke crkve i time osloboditi put novom Petrovu nasljedniku. 
Na Trgu sv. Petra oko 200 tisuća vjernika došlo se oprostiti od Pape. Za ovu posljednju audijenciju podijeljeno je 50 tisuća ulaznica, no pristiglo ih je nekoliko puta više. Papa među mnoštvom prolazi u papamobilu i pozdravlja ih. Nakon što im se posljednji put obrati, sastat će se sa šefovima država koji će doći na opću audijenciju, a zasad su najavljeni čelnici iz San Marina, Andore i Bavarske.

Podgorica 27.veljače 2013.(Radio Dux)- U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice od zločina u Štrpcima, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ističe da ovaj zločin ne smije biti zaboravljen jer ni nakon dvadeset godina, krivci nijesu kažnjeni, a pronađeni su posmrtni ostaci svega trojice stradalih-prenosi pogorički portal pcnen.com
“Pored napora koje ulaže civilno društvo i države regiona moraju odlučnije posvetiti uspostavljanju dodatnih mehanizama koji će raditi na utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima koji su se dogodili na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991-2001 godine. Slučaj Štrpci, kao ni ostali slučajevi ratnih zločina nikada ne smiju biti zaboravljeni, i treba da nas, kao društva, stalno podsjećaju da uspostavljanje tranzicione pravde i vraćanje dostojanstva dugujemo svim nevinim žrtvama, ali i generacijama koje tek dolaze”, poručuje CGO.

Kotor 27.veljače 2013.(Radio Dux)- Religijski turizam, poput ostalih vidova turizma, ima obilježje društveno-povijesne kategorije. Njegovi korijeni sežu u doba pobjede kršćanstva, a tijekom srednjeg vijeka poprima obilježje pokretačkog faktora subjektivnog i objektivnog karaktera.
Nastavak ovog vida turizma povezuje se sa sociopsihološkim potrebama sudionika koji su u tim kretanjima tražili razrješenja svojih religioznih potreba. Način putovanja, skromnost u zahtjevima za smještajem i ishranom, nisu predstavljali samo odraz vremena, nego i vrstu pokore, pokajanja.

Srijeda, 27. veljače 2013.
Utorak, 26. veljače 2013.

Šipan 26.veljače 2013.(Radio Dux)- U Luci šipanskoj jučer su mještani svjedočili neobičnom ulovu. Naime ribar Ivo Vilić ostima je uz rivu uhvatio velikog lignjuna teškog 7,5 kila i dugačkog 1,3 metra. Ovakav ulov mještani ne pamte, ali se sinoć u Luci šipanskoj feštovalo do dugo u noć uz rizot od velikog lignjuna.
/www.dubrovniknet.hr/

Stranice