POČELA REKONSTRUKCIJA PINA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. veljače 2013. - 11:07
Autor: 

Hidrogradjevinska kompanija „Yu Briv" iz Kotora otpočela je sa radovima na rekonstrukciji i uredjenju gradske rive Pine u Tivtu. Prva faza, narednih dva mjeseca, predviđa izgrdnju nedostajuće lungo mare pješačke staze od Pina do Porto Montenegra kod zgrade Lučke kapetanije, kao i izgradnju okruglog tzv. „plutajućeg trga - guvna" na južnoj strani, na mjestu gdje je nekada bilo betosnko kupalište hotela „Mimoza".
Nakon završetka tih radova, biće raspisan tender za nabavku kamena za popločavanje 9500 kvadratnih metara površine obalnog šetališta.

Po projektu koji je napravio podgorički arhitekstonski biro „Studio Synthesis" planirano je da se postojeća asfaltna Ulica maršala Tita koja prolazi preko Pina na potezu do restorana „Prova" pretvori u pješačku zonu i poploča kamenom, urede terase okolnih ugostiteljskih objekata, urede i dopune zelene površine, stvori adekvatna vizuelna i funkcionalna veza sa kompleksom Porto Montenegra kod zgrade ispostave Lučke kapetanije na Pinima, te napravi novi manji trg (kako su ga projektanti nazvali „plutajući trg – guvno"), na južnom kraju Pina, prema Šetalištu kapetana Iva Vizina. Na mjestu na kojem je nekada bilo kupalište hotela „Mimoza".
"Njegova funkcija stimuliše korišćenje prostora na suvremeni način gdje polifunkcionalnost unosi novi kvalitet – promoviše viši nivo integracije između umjetnosti, arhitekture i pejzaža (koncerti, pjesničke večeri...performansi.. dječije radionice, časovi u prirodi..) Prostor je opremljen sa kamenim klupama i žardinjerama koje su radijalno postavljene tako da prate kružnu geometriju „guvna", dok ritam različitih visina stvaraju utisak amfiteatra. U centralnom dijelu, u popločanju je implementiran kompas, a predviđena je i pozicija durbina."- stoji u planskom riješenju "Studia Synthesis".
Na samoj gradskoj rivi biće napravljena posebna fontana, te reinterpretacija starog sunčanog sata kroz posebno popločavanje ovog prostora, a biće napravljena i još jedna nova zelena površina sa još jednim novim drvoredom palmi kakve već karakterišu Pine.
Ukupna vrijednost vrijednost projekta iznosi oko 2.250.000 eura, investitor je općina Tivat, finansira ga JP „Morsko Dobro“.
Rekonstrukcija Pina raditi će se u fazama a završetak je predviđen za lipanj 2014.