PREDSTAVLJENE DVIJE KNJIGE ĐURE VIDMAROVIĆA

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 28. veljače 2013. - 22:28
Autor: 

Hrvatski književnik, povjesničar i likovni kritičar Đuro Vidmarović predstavio je danas u Zagrebu svoje dvije knjige književno-povijesnih promišljanja "Hrvati Boke kotorske kroz povijest (sjećanja i zaboravi)" i "Hrvatsko-židovske teme", u kojima se bavi problematikom Hrvata kao manjine.
Knjigu "Hrvati Boke kotorske kroz povijest (sjećanja i zaboravi)" predstavio je u Boki rođeni hrvatski znanstvenik Zvonimir Janović, koji je kazao kako je riječ o originalnom, osebujnom i zanimljivom prikazu političkih, gospodarskih i kulturnih zbivanja, te života i položaja hrvatskog naroda u Boki kotorskoj kroz povijest i danas.

"Autor u toj knjizi naglašava da su Hrvati u Boki kotorskoj domicilno pučanstvo, danas autohtona nacionalna manjina, te opisuje i dokazuje da je povijest Hrvata Boke kotorske neodvojiv dio povijesti hrvatskog naroda", kazao je Janović na današnjem predstavljanju u sjedištu Matice hrvatske u Zagrebu.
Na gotovo 400 stranica teksta razvrstanog na pedesetak naslova, Vidmarović u knjizi u obliku sjećanja i zaborava govori o političkoj zbilji i slavnoj prošlosti ali i o teškom položaju hrvatske zajednice na tim prostorima, obuhvaćajući teme kao što su položaj Hrvata u Crnoj Gori, veze Boke kotorske s Dubrovnikom i Dalmacijom, preko položaja i razvoja katoličanstva na tim prostorima i stradanja svećenika nakon 1945., do tema vezanih uz pokretnu i nepokretnu nacionalnu i kulturnu baštinu Hrvata na tim prostorima. Vlastita zapažanja, kritičke osvrte, primjedbe i prijepore autor upotpunjuje dijelovima ili cjelovitim prikazima izvornih radova istaknutih hrvatskih znanstvenika. Knjiga je izašla u izdanju nakladnika Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum iz Tivta.
O knjizi "Hrvatsko-židovske teme" govorila je znanstvenica Ljiljana Dobrovšak, koja je naglasila kako se Vidmarović pitanjima hrvatsko-židovske problematike bavi odranije, a pisao je i radove na židovske teme u hrvatskim i u izraelskim časopisima.
Kako sam kaže, izučavanju židovskih tema posvetio se jer ga je fascinirala židovska književnost, jezik i kultura, a osobito njihovo rodoljublje i domoljublje. No, posebnu pozornost usmjerio je na istraživanje cionizma, koji naziva "fenomenom židovskog nacionalno-nacionalističkog pokreta". Istražujući i pišući teme vezane uz Židove, pokušao je ustanoviti i kakvi su bili odnosi Hrvata i Židova prije Drugog svjetskog rata. Tim se temama bavi i u svojoj novoj knjizi, objavljenoj u izdanju hrvatskoga nakladnika Spiritus Movens, koja na tristotinjak stranica donosi oko 350 autorskih bilježaka i više od 150 slikovnih priloga - fotografija, karata i preslika. Riječ je o skupu objavljenih radova i proširenih priloga koje je Vidmarović objavljivao samostalno ili u koautorstvu u raznim časopisima i novinama.
"Autor u toj knjizi progovara na nepolitičan način, kao radoznali intelektualac za vlastite potrebe, a glavni motiv svih uvrštenih radova jest povezanost hrvatskih i židovskih tema s osobitim osvrtom na povijest i razvoj cionističkog pokreta kako u Hrvatskoj tako i šire, u Europi i Izraelu", kazala je Dobrovšak.
Potporu izdanjima dali su Ministarstvo vanjskih poslova RH, Povjerenstvo za potporu projektima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, te Fond za nacionalne manjine Crne Gore, odnosno, Ministarstvo kulture RH.
Hrvatski književnik, povjesničar i likovni kritičar Đuro Vidmarović (1947.) objavio je više knjiga pjesama te nekoliko djela u kojima se bavi književno-povijesnim temama. Bio je hrvatski politički dužnosnik i diplomat. Prevodi s ruskog i ukrajinskog jezika a bio je i urednik nekoliko knjiga iz područja povijesti i književnosti. Piše za nekoliko časopisa, revija i zbornika kao što su Marulić, Hrvatsko slovo i drugi. Bavi se ruskim i židovskim pjesništvom, pjesništvom Hrvata u Mađarskoj, Gradišćanskim Hrvatima, poviješću Hrvata u Ukrajini i poviješću Ukrajine.