DVJESTO TISUĆA VJERNIKA OPRAŠTA SE OD PAPE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. veljače 2013. - 11:26
Autor: 

Pretposljednji je dan pontifikata pape Benedikta XVI. Kako je najavio, sutra će napustiti mjesto poglavara Katoličke crkve i time osloboditi put novom Petrovu nasljedniku. 
Na Trgu sv. Petra oko 200 tisuća vjernika došlo se oprostiti od Pape. Za ovu posljednju audijenciju podijeljeno je 50 tisuća ulaznica, no pristiglo ih je nekoliko puta više. Papa među mnoštvom prolazi u papamobilu i pozdravlja ih. Nakon što im se posljednji put obrati, sastat će se sa šefovima država koji će doći na opću audijenciju, a zasad su najavljeni čelnici iz San Marina, Andore i Bavarske.

Sutra prije podne Benedikt XVI. sastat će se s kardinalima koji su već stigli u Rim. Popodne će helikopterom odletjeti u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Tijekom leta, koji traje petnaestak minuta, zvonit će zvona rimskih crkava. Najavljen je i izravni televizijski prijenos.
Papa će s prozora rezidencije pozdraviti vjernike i to će biti njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti kao rimskog biskupa. Točno u 20 sati, kada mu prestaje pontifikat, ispred vrata rezidencije maknut će se Švicarska straža i zaštitu Benedikta XVI. preuzima policija.
Benedikt će ostati u Castel Gandolfu dok se ne završi obnova vatikanskog samostana Mater Ecclesiae negdje ne proljeće. Nosit će jednostavnu bijelu odoru bez crvene papinske mozzete ili drugih papinskih obilježja. Također više neće nositi crvene papinske cipele.
Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano u petak će sazvati prvu opću kongregaciju kardinala, vjerojatno za ponedjeljak 4. ožujka. Kardinali će se tada početi dogovarati o datumu početka konklava.
/HRT/