"Moć muzeja" u Tivtu kroz četiri izložbe

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. svibnja 2022. - 22:51
Autor: 

JU Muzej i galerija Tivat   večeras  je obilježila Međunarodni dan muzeja – i to sa četiri izložbe. Međunarodni dan muzeja obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), a s ciljem afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promoviranju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga. Ovogodišnja tema manifestacije nosi naziv “Moć muzeja”.

Na početku programa, nastupila je klapa Bellezza, koja postoji od 2012. godine. Zahvaljujući Međunarodnom festivalu klapa iz Perasta, koji u sklopu svojih aktivnosti organizira seminare za klape iz Crne Gore, klapa već dugi niz godina ima priliku surađivati s jednom od vodećih voditeljica klapa iz Hrvatske, prof. Jasminkom Šetkom. Klapu Bellezza vodi prof. Mirela Mudreša

JU Muzej i galerija Tivat je pripremila izložbu Udruženja likovnih umjetnika Tivta, koje je u fazi formiranja. Na izložbi se predstavilo 20 likovnih umjetnika našega grada. Među njima su: slikari, grafičari, kipari, grafički dizajneri i multimedijalni umjetnici. Ispred Udruženja, prisutnima se obratio predsjednik Udruženja, akademski slikar Ivica Aranđus, koji je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u realizaciji same ideje i cilja da Udruženje počne s radom.

„Odjek prošlog i budućeg“, skulptora Vladimira Kneževića,  naziv je  izložbe koja prikazuje osam skulptura, izloženih kroz Atrij kompleksa Buća - Luković. Inspiraciju za svoje skulpture umjetnik je pronašao u svom svakodnevnom okruženju, koje je bogato životinjskim vrstama. Skulpture zbog njihovih dimenzija, ali i trodimenzionalnosti, nemoguće je sagledati samo iz jednoga ugla.

Izložba iluminacija najstarijih liturgijskih knjiga Katoličke crkve u Crnoj Gori je ostvarena u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore te prikazana u crkvici sv. Mihovila. Više o izložbi je rekao Neven Staničić, koji je do sada sudjelovao na promocijama istih. Osvrnuo se na značaj Kotorskoga misala i Barskog oficija, kao i na činjenicu što su spomenute knjige  predstavljale u vremenu kada su nastale, tj. njihovu dragocjenost i bogatstvo  i u sadašnjem vremenu te govori da smo u vrijeme nastajanja knjiga bili  dio te iste civilizacije.

Izložba „Ljetnikovci na području Opštine Tivat – Tragovi vremena“, objedinjuje prošlost i sadašnjost, a za ovu muzejsku izložbu, slikarica Tanja Nikolić je oslikala obiteljske grbove. Već smo bili u prilici pogledati izložbu te smo i pisali o njoj i razgovarali s umjetnicom prilikom realizacije samog projekta.

Večer je otvorila ministrica kulture i medija mr. Maša Vlaović, koja je prilikom svog obraćanja naglasila značaj promoviranja kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga. Kulturna, duhovna i materijalna dostignuća su nešto što ne trebamo zaboraviti. Ministrica Vlaović je kazala da današnje stanje u muzejskog djelatnosti Crne Gore treba unapređivati i da ta oblast zahtjeva posebnu pažnju. Također govori da svi sadržaji ovog prostora, u kojem su epohe ostavljale svoje sakralne tragove, svjedoče o dugoj i bogatoj povijesti ovog dijela Bokokotorskog zaljeva, čime je stvorena jedna posebna cjelina. Ističe da zahvaljujući tim činjenicama kulturni dio ovog grada, odvijao se nenametljivo i bez povlađivanja.

Na kraju, u glazbenom dijelu je nastupio i sastav Unique, osnovan 2020. godine, od strane violinistice Verice Čuljković. Sastav je nastupio u sastavu : Verica Čuljković, Ana Živković i Ana Zakrajšek.

Direktorica Muzeja i galerije  Tivat Jelena Bošković je izrazila zahvalnost svima na dolasku te uručila prigodne darove Tivćanima, koji su uvijek bili tu, da pomognu svojim doprinosom gradu,  da ga kulturno obogate i sačuvaju od bilo kakvih loših utjecaja.

Među brojnim posjetiteljima, bili su i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, kao i predsjednik HNV -a Zvonimir Deković.

Medijatorica večeri je bila glumica Ivana Mrvaljević.

Dođite, pogledajte izložbe i osjetite „moć muzeja“.