Izložba velikana skulpture Luke Tomanovića u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. studenog 2018. - 9:55
Autor: 

U Muzeju i galeriji  Tivat   sinoć je otvorena   izložba radova Luke Tomanovića, koju je otvorio  predsjednik Općine Tivat dr. Siniša Kusovac. Radovi se mogu pogledati na dva nivoa galerije, a svi koji nisu bili u prilici sinoć vidjeti izložbu, mogu to uraditi do 28.11.

Na početku večeri  direktorica JU Muzeji i galerija Tivat Jelena Bujišić nas je podsjetila na život i stvaralaštvo velikana skulpture. Također je istakla da nezapaženo nisu prolazili ni Tomanovićevi reljefi, koje umjetnici često izbjegavaju , a Tomanović je njima unaprijedio svoj sadržaj i formu, ostavljajući veličanstvena djela.

„ Nije bilo ni teme, koja mu je bila strana. Ipak, primjetno je da se temi majke i djeteta stalno vraćao“- ističe Bujišić.

„Kako govoriti o velikom umjetniku? Možete jedino emocijama. Veliki su jedinstveni, veliki su unikatni i njihova djela čine da oni budu besmrtni. Nama pokoljenjima ostaje samo jedno, a to je da im se divimo i da proniknemo u svaku poruku ovog djela, što je umjetnik htio da kaže“- rekao je predsjednik Općine  Kusovac otvarajući izložbu.

Direktorica Jelena Bujišić je također izrazila zahvalnost čitavom timu Muzeja i galerije, jer je  bio  izazov postaviti izložbu ovako velikog umjetnika kakav je Luka Tomanović.

„Izložbu smo uradili u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i društvene djelatnosti. Hvala porodici Tomanović, koji su nam srdačno pomagali i Narodnom muzeju Crne Gore koji nam je izašao u susret i pozajmio nekoliko djela“ – rekla je Bujišić.

Brojni posjetitelji sinoćnje izložbe  dokazuju da umjetnici svojim djelima zaista postanu besmrtni.

U  dijelu programa sudjelovali su klapa Bellezza i duo Nevila Klakor bushi  i Anda Bushi.