Otvorena izložba „Štorija o klapama“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. rujna 2018. - 11:41
Autor: 

U okviru drugog „Tivat world music festivala“ sinoć je u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu otvorena izložba „Štorija o klapama“.

Nazočnima se obratila Jelena Bujišić, direktorica Muzeja i galerije Tivat: „Štorija o klapama je drugi segment izložbe nematerijalne kulturne baštine. Klapsko pjevanje je tradicionalno, višeglasno, pjevanje bez pratnje instrumenata koje dolazi iz Dalmacije. U Tivtu klapa je osnovana 1972. od pjevača tivatskog Arsenala po uzoru na klapu pitomaca Školskog broda Bileća. Prvi članovi su bili Nikica Počanić, Đuro Tripović, Ivo Bujanović, Đuro Odžić i vodnik Vinko Sanader. Klapa je pjevala dalmatinske pjesme, pjesme iz Boke, do 1981. godine klapa je samostalno nastupala, a od te godine s njom počinje raditi prof. Ilija Milošević. Značajni nastupi klape su u Zagrebu, Beogradu, BiH, kao i u Crnoj Gori, gdje postiže značajne rezultate. U klapi su nastupali mnogobrojni članovi koji su dali ogroman doprinos očuvanju klapskog pjevanja. Povodom 40. godina postojanja klapa je 2012. priredila veliki koncert na kojem su učestvovale klape iz okruženja. Klapa je redovni učesnik Festivala klapa u Perastu, a najveći uspjeh postigla je 2004. godine  osvajanjem prvog mjesta“. Nakon uvodnog dijela, posjetitelja je zabavljala klapa „Jadran“.

Pored klape „Jadran“ u Tivtu su aktivne i ženska klapa „Bellezza“, kao i mješovita klapa „Romansa“. Klapa „Jadran“ ove godine proslavlja 45. rođendan.