O Udruženju likovnih umjetnika Tivta

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 30. lipnja 2022. - 22:32
Autor: 

Foto: Miko photography studio

Govoreći o tivatskoj likovnoj sceni, od njenog samog začetka pa sve do danas, Tivat se mogao pohvaliti s bogatim izlagačkim djelatnostima, ali i renomiranim umjetnicima koji su iz nje proistekli. Ova scena započinje stvaralaštvom prvih školovanih slikara u Tivtu, Antonom Peanom i Miljenkom Sindikom, a kasnije im se pridružuju stvaraoci, koji danas predstavljaju značajna imena u likovnom svijetu. Tivatska likovna scena se mogla pohvaliti poznatim umjetnicima, ne samo na našim prostorima već i mnogo šire. Tada su izlagali kao Likovno društvo Tivta koje je bilo karakteristično po svom sastavu; većina njegovih članova radila je izvan Tivta, ali im je cilj bio da obogate tivatsku likovnu scenu. I, kao što Neven Staničić zapisuje u jednom od kataloga koji prati izložbu Likovnog društva Tivat da je: „Nastalo iz višegodišnjeg druženja njegovih osnivača, iz djetinjstva ili sadašnjosti vezane za ovaj grad, Društvo u svojoj nakani i jedinom programskom načelu – „za bogatiji likovni život“, gaji tradiciju okupljanja različitosti pogleda, izraza, tema i tehnika, na onu sunčanu svjetlost što „kolore znači“.“ Ipak Likovno društvo Tivat već odavno miruje, što dovodi do ponovnog promišljanja o osnivanju i zajedničkom djelovanju.

Pod inicijativom Milice Marković Rajčević ove godine počinje okupljanje, odnosno formiranje Udruženja likovnih umjetnika Tivta, a s ciljem zajedničkog djelovanja i prezentacije svog stvaralaštva. U novom sastavu Udruženje broji oko četrdeset članova likovnih umjetnika koji žive i stvaraju na području Tivta, a podrazumijeva slikare, grafičare, kipare, grafičke dizajnere i multimedijalne umjetnike. Na čelu Udruženja nalazi se akademski slikar Ivica Aranđus.

U procesu osnivanja i formiranja, ideja je bila da se tivatski umjetnici predstave kolektivnom izložbom kako bi najavili svoje ponovno osnivanje i predstavili se likovnoj publici. Upravo povodom Međunarodnog dana muzeja, u JU Muzej i galerija Tivat upriličena je izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta, koja je predstavila dvadeset umjetnika, na tri galerijska nivoa. Pored renomiranih slikara publika je imala priliku da pogleda radove i mladih nada tivatske likovne scene čije vrijeme tek dolazi.

Od galerije u prizemlju imamo priliku da pogledamo neke od najznačajnijih likovnih stvaralaca moderne i suvremene umjetnosti, čiji je likovni rukopis poznat ne samo u našoj zemlji već i mnogo šire. Ove godine na izložbi pod nazivom „Tivatski likovni umjetnici“ predstavili su se autori: Ivan Knežević, Ljubomir Popadić, Mile Albijanić, Ivica Aranđus, Momčilo Macanović, Biljana Račeta, Dragana Mladenović, Milica Marković Rajčević, Andrijana Ivanda Rocheux, Iva Gopčević Čelanović, Tanja Nikolić, Zoran Kruta, Stevan Lutovac, Ana Bulatović Lili, Jana Farkaš, Boris Papović, Hana Mirkov, Zvonimir Grabić, Nastasja Tomanović i Vladimir Knežević.

Začetnici tivatske likovne scene su promišljali i prezentirali  Tivat kroz tematiku maslina, arhitekture, ribanja, mreža, mora i drugih motiva, dok u novim stremljenjima zapažamo nešto drugačije tendencije. Naime, motivi su jednim djelom ostali isti, ali se primjećuje značajnija angažiranost  po pitanju ekologije (Zoran Kruta, ciklus „Priče sa morskog dna – ne bačaj u more“),  ali i drugih tema koje su bliže aktualnom zanimanju promatrača. S druge strane,  multimedijalni umjetnik Stevan Lutovac prateći suvremene umjetničke tokove, predstavlja se kratkim filmom „Večna sadašnjost“. U postavci prepliću se klasični i prošireni likovni mediji te dok se jedan dio bavi nešto drugačijim medijima, još uvijek istražujući svoj likovni rukopis, drugi su ga doveli do idejnog i tehničkog savršenstva (Popadić, Macanović, Aranđus, Knežević). Ovom prilikom imali smo i prvo predstavljanje najmlađeg člana Udruženja, Vladimira Kneževića čije skulpture rađene u metalu živo prikazuje ljepotu fizičke dimenzije. Mile Albijanić predstavlja izmaštana stvorenja, čije dijelove prepoznajemo u već poznatim bićima, igrajući se sa simbolikom, koloritom i oblikom.

Slikajući mediteranskim bojama Milica Marković Rajčević, Iva Gopčević Čelanović, Hana Mirkov, Nastasja Tomanović opredjeljuju se za primorsku tematiku i kolorit, predstavljajući  svaka na osoben način, život i duh mediteranskog područja. Apstraktno slikarstvo su opredjeljenje Andrijane Ivande Rocheux i Ane Bulatović Lili, koje igrajući se sa bojama i formama stvaraju kod promatrača asocijativna zapažanja. Tanja Nikolić, kao i zadnjih par godina ostaje vjerna kamenu i njegovim prikazima na platnu.  Biljana Račeta ostaje vjerna klasičnom pejzažu i prikazima flore i faune. Dragana Mladenović, prepoznatljivog likovnog rukopisa radi minuciozne ornamentalne prikaze, dok se Jana Farkaš prikazuje na svojstven i moderan način figuraciju, odnosno prikaz raznih oblika i figura ženskog akta. Zvonimir Grabić i Boris Papović prikazuju grafička rješenja i mogućnosti tehnika u realizaciji zamišljene, zadate, uvjetovane  teme.

Na jednom mjestu okupljeni su umjetnici različitih umjetničkih senzibiliteta, estetske zamisli i tehničke izvedbe, koji odabirom likovnih medija, tehnika i motiva, na jedan svojstven način prikazuju bogatu tivatsku likovnu scenu.

I, kao štopovjesničarka umjetnosti Ljiljana Zeković zaključuje u tekstu kataloga koji prati izložbu: „Izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta nema selektivni karakter, ni tematska ograničenja, već predstavlja otvoren prostor kao hram duhovnosti u kojemu su dobrodošli svi oni, u ovom slučaju tivatski umjetnici, koji su svoje JA ugradili u najhumaniju i najplemenitiju granu ljudske djelatnosti – UMJETNOST.“

Marija Saičić

Foto: Miko photography studio i Arhiv JU Muzej i galerija Tivat

Napomena:

Tekst je realiziran uz potporu  Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Iznijeti stavovi su isključivo odgovornost autora i nužno ne izražavaju stavove Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.