Predstavljeni časopisi "Nova misao" i "Hrvatski glasnik"

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 30. travnja 2014. - 10:51
Autor: 

U Galeriji ljetnjikovca „Buća" čitalačkoj publici u Tivtu sinoć su predstavljeni „Nova misao", časopis za suvremenu kulturu Vojvodine i „Hrvatski glasnik". Otvorena je zanimljiva izložba naslovnih stranica "Nove misli".

Na prezentaciji su govorili glavni i odgovorni urednik „Nove misli" Mirko Sebić, član Upravnog odbora HGD i uredništva „Hrvatskoga glasnika" Tripo Schubert i član Savjeta Agencije za elektonske medije CG Budimir Damjanović.

U ime organizatora brojne goste pozdravio je Zvonimir Deković predsjednik HNV CG.

"Moto ove promocije je granica identiteta ili identitet granica. Želimo večeras prikazati kao identitet kulture ili kulturu identiteta koju možemo promatrati kao prizmu duge i njenih boja. Naime, razlikujemo svaku boju posebno, ali ne možemo odrediti granice tih boja koje se utapaju jedna u drugu. Mislim da je upravo taj dio kulture koji ne može biti omeđan regionalnim, pa ni državnim granicama, onaj dio koji je opće dobro i predstavlja jedan od najljepših unIverzalnih vrednota. Večeras ćemo govoriti o mjestima koja su paradigme mješanja tih kultura i identiteta, koja svaka ponaosob ima problem granice dakle, mislimo na Vojvodinu, Istru i Boku kotorsku. I ovom večerašnjom promocijom ovog nadasve vrijednog časopisa, ali i časopisa "Hrvatski glasnik" želimo pokazati da tematika kojom se časopisi bave nadilazi regionalne i političke granice Vojvodine, Srbije i Crne Gore" - kazao je Deković otvarajući večer.

O Hravtskom glasniku govorio je Tripo Schubert član Upravnog odbora HGD i uredništva.

"Prvi broj tada jedinog glasila Hrvata u Crnoj Gori, i to na književnom hrvatskom jeziku, pod nazivom "Hrvatski glasnik" izašao je iz tiska u siječnju 2003. godine, i upravo promoviran u Tivtu.

Uredništvo časopisa je uređivačku politiku koncipiralo poštujući načela nacionalne, kulturne, duhovne i vjerske snošljivosti, nastojeći da Glasilo bude informativno, koje će unaprijeđivati odnose među narodima i narodnostima u Crnoj Gori, i raditi na jačanju veza između Crne Gore i Republike Hrvatske. Ono je trebalo postati informator hrvatskoj zajednici i ostalim subjektima u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i drugim državama, o događajima u Crnoj Gori, a posebno koji se odnose na život Hrvata.

U časopisu se posebno obrađuju teme koje prezentiraju i promoviraju bogatu povijesnu kulturnu baštinu Boke kotorske. Zato je postavljen da se na poseban način prilozima i serijalima otrgnu od zaborava sve poznate ličnosti iz oblasti pomorstva, umjetnosti, nauke, književnosti, sporta, medicinskih nauka. U domenu vjerske prošlosti Hrvata obrađene su sve kapitalne sakralne građevine Kotorske biskupije. Objavljivani su prilozi o veoma uglednim Hrvatima, poznatim znanstvenicima, publicistima, kulturnim i javnim radnicima, afirmirajući znanstveno stvaralaštvo u raznim područjima. Posebno se vodilo računa da se časopis tehnički kvalitetno opremi, suvremeno uveže i tekstove poprati kvalitetnim fotografijama, što mu daje jedan poseban revijalni karakter - kazao je Tripo Schubert predstavljajući Hrvatski galsnik.

Kulturni identitet je proces u kojem se direktno sučeljavaju potrebe za univerizacijom pojedinih kultura i neminovnost poštovanja svih posebnosti. Traženje kulturnog identiteta postaje funkcija kulture, pri čemu potvrđivanje ličnog identiteta zahtijeva međusobnu komunikaciju. Ljudi jednostavno osjećaju potrebu za identitetom koji će ih razlikovati od drugih. U nastojanju i strahu da ne izgube identitet, oni sami izgrađuju razlike. Bez razlika nema identiteta. Jer, razlike uz jednakost konstinuišu identitet. Nije ni malo slučajno što je naš večerašnji gost izabrao baš ovu sredinu da bi afirmisao one vrijednosti kroz časopis "Nova misao", i ta integrativna komponenta koja potiče iz Novog Sada preko Istre, večeras se ovdje udomila kod nas u Tivtu - kazao je budimir Damjanović.

"Logično je pitanje zašto časopis koji se bavi kulturom u Vojvodini večeras sebe predstavlja u Tivtu, a zapravo ga nema ovdje u prodaji? Upravo zato jer iza časopisa "Nova misao" stoji ideja da kultura nema granica i da je kultura jedno istinsko upućivanje u komunikaciju i doticanje drugog koji sjedi ispred vas. Kad smo napravili ovaj projekat, pre nekih tri, četiri godine, on je bio pomognut od pokrajinskog izvršnog veća, odnosno sekretarijata za kulturu sa intencijom da se napravi časopis, platforma medijska koja će imati časopisno-revijalni karakter i formu da bi zaokružio regionalni kulturni prostor Vojvodine, da bi učinio vidljivijim određene pojave u toj kulturi, da bi istakao neke karakteristike te kulture, i na kraju krajeva, da bi bi pomogao da se fokusira i proizvede nekakva kulturna politka.

Mi smo shvatili da, zapravo, treba otvoriti, a ne zatvoriti komunikaciju, da moramo otvoriti komunikaciju prema onim delovima i prema onim kulturnim toponimima i mestima koji su osnovno bliski onome što se događa u Vojvodini. Započeli smo nešto što smo mi nazvali projektom "naša mesta", tražeći u regionu kulturne toponime koji odgovaraju, na neki način koji komuniciraju sa ovim što mi radimo. Spomenuta je Istra, evo sad dolazimo u ovaj region Boke, jedan po mnogo čemu zanimljiv, meni barem, intrigantno mističan teren (kad kažem mističan mislim na neku vrstu kulturalne mističnosti), zagonetan, ali koji, takođe, na neki čudan način, komunicira sa onim što se događa u toj ravnici.

Ja sam potpuno uvjeren da onog trenutka kad ne budu postojale knjižnice ili biblioteke, ili u kućama neke male niše sa knjigama i časopisima, tad sigurno neće postojati čovjek kao čovjek. Postojaće neki oblici koji liče na čovjeka, ali on to neće biti" " - kazao je Mirko Sebić urednik časopisa Nova misao.

Među brojnim zvanicama i posjetiocima predstavljanu časopisa prisustvovali su konzul RH Hrvoje Vuković, direktor Fonda za zaštitu i očuvanje manjina CG Safet Kurtagić.

Organizator večeri bilo je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, uz pokroviteljstvo Centra za kulturu Tivat.

U glazbenom dijelu programa nastupila je mješovita klapa „Veterani vazda mladi".

Audio: Mirko Sebić - Nova Misao

Audio: Budimir Damijanović - AEM

Audio: Tripo Schubert - Hrvatski Glasnik

Audio: Zvonko Deković - HNV CG