Veliku dvoranu CZK -a sinoć ispunili čarobni zvuci opernih arija

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. srpnja 2024. - 16:33
Autor: 

Očaravajući zvuci operrkih arija Mozarta i Rossinija zadivili su sinoć publiku TMF-a u Velikoj dvorani CZK-a Tivat.

Naši mladi umjetnici, sopran Petra Radulović i bas Sava Vemić, predstavili su se zajedno sa svojim gostima, mezzosopranisticom Ninom van Esen i tenorom Benjaminom Blisom, u pratnji Festivalskog orkestra, pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tarbuka, čija je sugestivna naracija dala potpuno drugačiji štimung cijelom događaju. Publika je s oduševljenjem ispratila arije i kompozicije Mozartove Otmice iz saraja i Figarove ženidbe i Rossinijevog Seviljskog berberina i vratila izvođače na bis. Koncert je završen Petrinom i Savinom interpretacijom pjesme Bokeljska noć tivatske pjesnikinje Maje Perfiljeve.
Izvanredna Nina van Esen posebno je plijenila pažnju posjetitelja glasom i kompletnom pojavom.
“Veoma toplo me je primila publika večeras, osjećam se odlično. Bilo je puno lijepih nasmijanih lica, od kojih su se neki tek upoznali sa operom, a za mene je bila privilegija da podijelim svoju strast sa njima. Bilo je zaista prelijepo iskustvo, publika je pokazala da uživa. Repertoar je inače obuhvatio neke od mojih omiljenih numera i uloga. kao što je Rozina iz Seviljskog berberina, koja me uvijek nadahnjuje. Drago mi je što sam nastupila prvi put u Crnoj Gori”, izjavila je Nina van Esen nakon koncerta.
“Ono što je bilo izazov i što me silno veseli je orkestar mladih muzičara. Pored sjajnih pjevača, koji već imaju velike međunarodne karijere, kojima je to tek jedno od važnih i lijepih gostovanja, za ove mlade ljude je to bilo jedinstveno i mnogima prvo iskustvo. Mnogi su sad prvi put u životu omirisali operu, a budući da sam ja u isto vrijeme i profesor dirigiranja, i kompozicije i orkestra, u ovim godinama sam došao do trenutka da se pitam koliko smo znanja i vještina prenijeli na mlade, pa mi je najvažnije da su mladi ljudi posvećeni kao što su članovi ovog orkestra, inače mahom Crnogorci koji studiraju na inostranim akademijama. To je neka vrsta zaloga za budućnost. Jako je važno da oni to osjete i vide i da postanu i oni jednog dana vrsni profesionalci. Mislim da je to i za Crnu Goru jako važno, “, izjavio je maestro Mladen Tarbuk.
Bilo je to još jedna večer za pamćenje na TMF-u, a večeras se Festival seli u Gornju Lastvu, gdje će svoje autorsku večer imati kompozitor Ivan Marović, s adresama u Tivtu i Berlinu.

Foto: Dalibor Ševaljević