"DO KORNATSKOG KRŠA I NESHVAĆENOG KRAJA"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 02. rujna 2014. - 10:40
Autor: 

Sedmu godinu zaredom, u tišini je obilježena obljetnica stradanja vatrogasaca na otoku Kornati. Više tisuća vatrogasaca, prijatelja i rodbine su mimohodom u Vodicama odali počast dvanaestorici vatrogasaca poginulim 30. kolovoza 2007. godine.

Diljem Vodica sve je stalo, stišala se glazba, zaustavio promet. Povorka je završila na središnjem trgu u Vodicama, gdje su vatrogasci napravili spomenik, golubicu mira te postavili 12 fotografija stradalih vatrogasaca u nezapamćenoj tragediji.

Pred okupljenim mnoštvom i pred slikama svojih stradalih kolega na rivi u Vodicama se kornatskih heroja prisjetio Mario Jozić, pripadnik DVD-a Vodice:
" Bio je kraj ljeta i mi smo bili sretni, bili smo djeca. Ima tome već sedam godina da je otišla jedna strašna ekipa. Zapravo nam nikad nije bilo žao stvari koje smo radili skupa, već onih koje nismo ni započeli. Strah nas je i pomisliti kako bi ovo sve skupa izgledalo danas da ste tu s nama, ovo mjesto i svi naši životi. Čudno je kada odrasteš preko noći, ne zato jer to želiš, već zato jer moraš. Često su nas svih ovih godina i znani i neznani pitali o vama. O tome kako ste živjeli, što ste voljeli i sanjali. I nakon toliko izgovorenih riječi shvatiš da ih nikada nema dovoljno. Uvijek još nešto fali. Nemojte se ljutiti ako stanemo u pola rečenice, jer emocije su čudna stvar, a vrijeme nikako ne nalazi načina kako da ih bar malo ublaži. Ostavili ste nas zarobljene u nekom međuprostoru, između onoga gdje smo sad i gdje bi htjeli biti. Gledajući unatrag ispada da se nikad nismo makli od vas. Sve ono što smo radili, kako smo živjeli sve ove godine, bilo je sjećanje na vas, a tako će zauvijek ostati, jer vatrogasac se ne postaje, vatrogascem se rađaš. Pitamo se postoji li mjesto gdje ćemo se jednog dana opet sresti. Puno je toga što bi vam htjeli reći, a vjerujemo i vi nama. Možda ipak jedan dug zagrljaj za početak i pokoja suza radosnica za sve ove godine. Nemojte nam puno zamjeriti, uvijek ste u našim srcima. Vaša lica su nam pred očima i trudimo se biti dostojni svega onoga što nam značite. A to je beskrajno mnogo. Bio je kraj ljeta i mi smo bili sretni, bili smo djeca. Ima tome već sedam godina da je otišla jedna strašna ekipa: Dino Klarić, Marinko Knežević, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Marko Stančić, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Ante Juričev Mikulin, Gordan Alfier".
Solidarnost među vatrogascima ne poznaje granice te su se među onima koji su došli odati počast svojim kolegama, našli vatrogasci iz cijele regije.
Na poziv kolega iz DVD-a Vodice, mimohodu su prisustvovali i vatrogasci Vatrogasne jedinice iz Kotora, Mario Markovic i Ivan Miljanović.
"Neopisiv je osjećaj istodobno i ponosa zbog posla kojim se bavimo i tuge zbog događaja koji se zbio"-kazao je Marković.