Na jugu Hrvatske pala kiša, ugasila neke požare na Pelješcu i Korčuli

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. srpnja 2015. - 8:43
Autor: 

Požar na Korčuli stavljen je pod kontrolu, iza gasitelja je prva noć u kojoj nije bilo otvorenog plamena, rekao je za Index načelnik Smokvice Lenko Salečić.

"Ovo nam je bila prva mirna noć. Požar je zasad lokaliziran, ali na mnogo mjesta, osobito u borovoj šumi, i dalje ima puno žara. Ako puhne vjetar može ponovo biti opasno, tako da će vatrogasci sigurno još danima obilaziti rubne dijelove požarišta", rekao je Salečić.

Za razliku od Pelješca gdje je vatrogascima noćas pomogla kiša, pomoć s neba nije stigla i na Korčulu, gdje je sada problem dim.

"Trenutno je bonaca i oblačno vrijeme, a kako noćas nije bilo vjetra da rastjera dim, on se zadržava nad tlom i stvara veliki pritisak. Ipak, i to je bolje od vatre", kaže načelnik Smokvice.

Na Pelješcu je u srijedu oko 23,30 sati nakratko pala kiša što je pomoglo vatrogascima u kontroliranju širenja požara i zgarišta, rekao je glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

"Kiša bi trebala smiriti situaciju u Ponikvama i Janjini na Pelješcu i uz malo sreće danas će sve biti gotovo i tamo. Onda preostaje zbrajanje štete", rekao je Cvjetinović.

Gromovi prijete novim požarima

Da su požari zasad i dalje aktivni potvrđuju i iz Županijskog Centra 112. Štoviše, udari groma izazvali su i dva nova požara.

"Udari groma izazvali su požar i na Šipanu i u Dubrovačkom primorju, ali srećom stavljeni su već noćas pod kontrolu", doznajemo iz Centra 112. Prema prvim informacijama s terena, na predjelu Bijelog brda, gdje je grom udario nešto iza 22 sata, izgorjelo je oko 100 četvornih metara niskog raslinja.

Grom je jučer poslijepodne izazvao i požar na višim, vatrogascima nedostupnim predjelima Dinare, a zbog velike opasnosti od izbijanja novih požara JVP Split i pripadnici lokalnih DVD-a organizirali su patrole rizičnim područjem, kako bi vatra bila na vrijeme neutralizirana.

Inače, prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom srijede za predio juga Hrvatske nisu najavljivale kišu, a službenih podataka o količinama oborina zasada nema.