Promocija knjige „Teuta kraljica Ilira“ u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 20. srpnja 2021. - 9:58
Autor: 

Dio programa tradicionalne tivatske kulturne manifestacije Purgatorije bit će i roman „Teuta kraljica Ilira“ crnogorskog pisca Miraša Martinovića, koji je nagrađen međunarodnom književnom nagradom Zlatni zmaj. Promocija će se održati 22. 7. u Ljetnoj bašti Porto Montenegra, s početkom u 21:30 h, a o knjizi će govoriti: Dragan Popadić, Dragić Rabrenović, kao i autor, dok će moderator biti  Dragan Laković.

„Miraš nas uvijek iznenadi novom knjigom. Ne temom, no svježinom misli. Mnogo puta ispričane priče on donosi na svoj način. On osluškuje zvukove prošlosti, njemu stare zidine nešto pričaju. Kao klesar on iz kamena izvlači, ne skulpturu, no priču. Zanimljivu, sadržajnu, poučnu. Kao što je knjiga “Teuta kraljica Ilira”, napisao je Dragan Popadić.

„Miraš Martinović osvaja neodoljivim ritmom, nekonvencionalnim smjenjivanjem pripovjedačkih glasova, budi interesovanje za jednu epohu o kojoj, možemo reći, saznanja nijesu obimna, enciklopedijska, uspijevajući da ne ostavi čitaoca ravnodušnim. Rješavanjem enigme stila, razumijevanjem stalnosti vremena koja su, povremeno, podložna (ne)potrebnim promjenama, likovi se transformišu nama pred očima, nose nas u mistiku, na nesvakidašnje putovanje dolinom irisa pod vedrim plavetnilom neba Bokokotorskog zaliva“, zaključuje Blaga Žurić.

Knjigu „Teuta kraljica Ilira“ zajednički su objavili: Javni emiter Radio – Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.