U Risnu počela s radom Prva slikarska kolonija ,,Teuta“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. kolovoza 2018. - 8:40

U okviru manifestacije ,,Dani kraljice Teute u Rizinijumu“ počela je sa radom Prva slikarska kolonija ,,Teuta“. U organizaciji NVO ,,Bocche di Cattaro“ i pod pokroviteljstvom TO Kotor manifestaciju čini više različitih kulturnih sadržaja. Prvu slikarsku koloniju vodi akademski slikar iz Risna, Zoran Petrušić koji je ujedno i selektovao mlade umjetnice  iz Crne Gore i  Hrvatske. Sanja Raonić, Tea Franca, Ana Aleksić, Dijana Vukićević, Jelena Kašić i Verena Jakuš  će tokom sedam dana vrijedno stvarati a poslednjeg dana  u okviru Muzičko poetskog programa, izložbom slika predstaviti će svoj talenat i umijeće. Petrušić se rukovodio idejom da okupi renomirane umjetnice koje imaju zajedničku nit u kvalitetu i stvaralačku unikatnost. Izložba će imati prodajni karakter a sredstva su namjenjena za obezbjedjivanje prostora za kulturni i društveni život Risna. S obzirom da u Risnu ne postoji adekvatan prostor za takve namjene, sem tokom ljeta poluotvoreni atrijum Rimskih mozaika, namjera nam je da ovakvim i sličnim akcijama u budućnosti obezbjedimo prostor koji bi služio pomenutoj svrsi.

U okviru istog programa, 16. avgusta u 20h na Rimskim mozaicima će biti organizovan eukativno-kulturni program vezan za daleku prošlost i vrijeme kraljice Teute i Ilira. Predavanje nosi naslov ,,Kultura u vrijeme Ilira“ a predavači su Bogdan Lompar arheolog, Jelena Vidović etnološkinja , Jovana Lalošević istoričarka umjetnosti i Marina Dulović profesorica.

Narednog dana, 17. avgusta u 20h na glavnom gradskom trgu biće održan muzičko poetski program uz Kvartet Lanterna koji njeguje mediteranski zvuk,  mitove i legende o ,,lijepoj“ kraljici i biće otvorena izložba Prve slikarske kolonije ,,Teuta“.

Poslednjeg dana, 19. avgusta u jutarnjim časovima od 8-11h, biće organizovan Sajam starih zanata ,,Teuta“. Učešće su uzeli brojni izlagači i vlasnici starina, predmeta i alata koji su vezani za kulturnu prošlost Risna i Boke Kotorske.

Cilj manifestacije je upotpunjavanje ukupne kulturne i turističke ponude Boke Kotorske kao i želja ljudi okupljenih oko organizacije da se Risnu vrati sjaj bivših vremena i predstavi kulturno naslijeđe naše daleke prošlosti i vrijednosti koje nas čine prepoznatim na kulturnoj mapi Crne Gore.

 

                                                                           U ime NVO ,,Bocche di Cattaro“

                                                                 Marina Dulović, predsjednica