Večer posvećena književnosti i fotografijama

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 09. rujna 2020. - 10:41
Autor: 

Na arheološkom lokalitetu Rimski mozaici u Risnu sinoć, 8. rujna, s početkom u 20 sati, održana je večer književnog stvaralaštva Miraša Martinovića, pod nazivom „Teuta – inspiracija, mit i istorija“. Ovom prigodom, otvorena je i izložba starih fotografija Risna – „Risan kroz vrijeme“.

Prisutne je pozdravila Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, i zahvalila sudionicima programa, autoru Mirašu Martinoviću i Mariji Starčević, rukovoditeljici Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, kao voditeljici razgovora s autorom, i realizatorima projekta NVO Koltrini i MZ Risan na cjelokupnom programu projekta „Risanski vremeplov“.

Marija Starčević je, ukratko predstavljajući autora i njegovo stvaralaštvo, istakla: „Miraš Martinović, apartna i posebna figura crnogorske savremene književnosti, autentičnog stila, fasciniran je prošlošću, velikim civlizacijama, antičkim temama. Njegovo djelo čitaoca osvaja količinom informacija koje se lagano prepliću kroz priče i događaje  iz daleke prošlosti. U sintezi mitskog, književnog, enciklopedijskog, etimološkog i kulturološkog, on na poseban način budi našu maštu i pretvara je u stvarnost. Veliki trud, uloženo znanje, istraživanje, odnosno posvećenost prošlosti i minulim epohama. Njegove knjige predstavljaju svojevrsni almanah činjenica i događaja. Istražujući našu istoriju on djeluje na našu sadašnjost otvarajući nam i vrata u budućnost. Raspršuje vatru naših saznanja, znatiželja i maštanja. U svojim tekstovima slikovito prenosi vantekstualnu realnost, mitološko, istorijsko, stvarno i nestvarno. Spoj filozofije i imaginacije potkovane znanjem, uz racionalno i meditativno spojeno u jedno, predstavlja glavnu vrijednost njegovog književnog opusa. Identifikuje se sa istorijskim ličnostima i aktualizuje u stvarnosti događaje minulih vremena, a činjenice kojima potkrepljuje svoje ogromno znanje, izviru iz melanholije koja živi u njemu, inspirisana pogledom na more, nebo i plavetnilo čarobnog bokokotorskog zaliva u kojem stvara, živi i mašta. Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske“.

Miraš Martinović se pozdravljajući prisutne prisjetio promocije drugog izdanja Teute, koja se održala 2003. godine na Rimskim mozaicima i istakao da mu je zadovoljstvo ponovno biti na istom mjestu, desetljeće i nešto kasnije. Martinović ističe da je Rizinijum riječ koja ga je prije 35 godina dovela u Risan, s arheologom Ilijom Pušićem, i opisuje trenutak kada je Risan ušao u njegovu maštu "doticaj sa novčićem koji sam pronašao, bio je doticaj sa dalekom prošlošću, s dalekim gradom". Jednog siječnja 2000., na hladan, ali sunčan dan, u malom zaljevu ispod Doma slijepih, gledajući brda, vodu tog dijela zaljeva u mašti mu se pojavila Teuta i onda je, kaže Martinović, pisanje i njegova dublja povezanost s Risnom počela. Za Teutu kaže da je ona bila jedna od ličnosti s velikom sudbinom, jer da bi osoba ušla i ostala u brojnim legendama, kao što je Teutin slučaj, ona mora imati veliku sudbinu, koju kreiraju okolnosti. A Teuta se, u sudbonosnom trenutku, našla u tjesnacu između velikih sila. Autor naglašava da je, pored povijesnog okvira na kom nadograđuje svoja djela, inspiraciju tražio i u povijesti, tražeći „one trenutke koji su mi izgledali atipično, koji se možda u momentu u istoriji nisu činili značajnim, ali su bili sudbonosni, ili sam ih bar ja osjetio kao sudbonosno nešto što se može ponavljati i to mu je koristilo da bavim Teutom u svim mojim knjigama, jer od Teute i dolaska u Boku Kotorsku kreće sva moja antika“. Kroz priču o svom književnom opusu, autor se uvijek vraćao romanu Teuta, opisujući ga kako veliki ratni roman, i knjigu iz koje isijava sloboda. Najavio je i novo izdanje Teute do kraja godine, ističući da mu se nakon 20 godina, sam nametnuo novi naslov za tu knjigu i da će ovo izdanje nositi naslov Kraljica Ilira. Književna večer zaključena je stihovima iz Martinovićeve najnovije zbirke pjesama Bogumilske.

U drugom dijelu programa, priređena je izložba starih fotografija Risna, koju je otvorio Ranko Maraš, fotograf i menadžer u turizmu. „Koliki je značaj fotografije najbolje možemo vidjeti na ovoj izložbi. Vraćamo se kroz vrijeme i za trenutak se nalazimo u nekom drugačijem Risnu. Kroz ove stare fotografije, sakupljene po škrinjama, albumima, arhivama i spomenarima risanskih porodica i ljubitelja ovog drevnog grada, vidjećete djelić bogate istorije najstarijeg grada u Boki. Osjetićemo duh prošlog vremena i način življenja tadašnjih stanovnika Risna. Kao što možemo da vidimo, Risan je i tada bio inspiracija fotografima, kao što je mojim kolegama i meni danas“, rekao je Maraš. Iskoristio je priliku da se zahvali realizatorima programa NVO Koltrina i MZ Risan što kroz ovu i slične kulturne manifestacije rade na oživljavanju kulturnog života Risna, kao i Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti Općine Kotor na potpori za realizaciju. U ime realizatora se zahvalio i Općinskoj Javnoj Ustanovi Muzeji Kotor na ustupljenom prostoru Rimskih mozaika, na kom će preko 120 fotografija koje pričaju priču Risan kroz vrijeme biti izloženo do 15. rujna. 

Podsjećamo da su realizatori programa NVO Koltrina i MZ Risan. Program „Risanski vremeplov“ podržan je od strane Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti u okviru manifestacije Bokeljski vremeplov 2020.