Festival gudača u Perastu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 14. kolovoza 2021. - 8:42
Autor: 

 U organizaciji NVO ,,Bocche di Cattaro“ i pod pokroviteljstvom Općine  Kotor, od  14. do 21. 8., u Perastu počinje Festival gudača. Radi se o jedinstvenom festivalu u našoj zemlji, koji prvenstveno ima za cilj edukaciju mladih glazbenika i njihovu afirmaciju. Svrha ovakve manifestacije je  unaprjeđenje ukupne kulturne i turističke  ponude Boke  kotorske kroz prezentiranje  tradicijskih vrijednosti naše zemlje. Prethodne aktivnosti  su pokazale da se Festival gudača veoma čvrsto drži na kulturnoj mapi, prate ga master class radionice za obuku gudača svih profila uz formiranje  orkestra mladih glazbenika, koncerti renomiranih  umjetnika, mladih glazbenika i polaznika, edukativni programi i predavanja. Dosadašnji programi su  bili prava atrakcija kako za domaću tako i za inozemnu publiku i ljubitelje glazbene umjetnosti.

 ,,Nakon prošlogodišnjeg izdanja u smanjenom obimu koji je za nas bio izazov jer je ukazao na vrijednosti koliko je važan ljudski život u novoj stvarnosti koja je rezultirala nedostatkom umjetničkih programa, ove godine želimo da nastavimo ,,punim jedrima“. Odgovornim pristupom pokazali smo ozbiljnu namjeru da Festival gudača u Perastu ostane mjesto dobre energije, usvajanja znanja i prezentovanja visoko kvalitetnih programa. Dosadašnji uspjeh nas čini radosnim jer smo dali šansu i podsticaj mladim nadama da napreduju, uče i predstave svoje sposobnosti i talenat. Festivali su proticali u uzvišenoj atmosferi  sa programima koji nose suštinsku vrijednost i kvalitet, uz puno snage volje i predanog rada. Poseban stimulans je svakako ambijent baroknog grada Perasta i okruženje stvoreno za umjetnost i kulturu. To će i u budućnosti biti naš osnovni pravac i ideja vodilja  – osvijetliti put kojim koračamo kroz čaroliju zvanu  MUZIKA“  – poručuju  organizatori.

„Na ovogodišnji festival  pozvani su sljedeći profesori i predavači: Maja Jokanović, violina i Aleksandar Latković , violončelo (Fakultet muzičke umetnosti Beograd i Beogradska filharmonija) , Georg Baich, violončelo i orkestar,  Lidija Baich, violina (Beč, Austrija), Michail Bereznitsky-  viola, Vujadin Krivokapić-  violina i Zoran Zakrajšek - kontrabas (MA Cetinje). Oni će tokom osam dana trajanja festivala raditi sa mladim muzičarima i polaznicima radionica za violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar.

Festival gudača u Perastu pored međunarodnog  karaktera ima lokalni značaj na unaprjeđenju kapaciteta mladih muzičara kao i na ukupnu javnost i  kulturni potencijal naše države.  XII Festival gudača ima poseban značaj ne samo za navedene oblasti već i na polju promocije kulturne posebnosti i ličnog identiteta kao i na obezbjeđivanju kontinuiteta u realizaciji ovih i sličnih aktivnosti koje je NVO ,,Bocche di Cattaro“ do sada pokrenula i realizovala. ,, Duboko vjerujemo da su naši programoi siguran put na unaprijeđenju muzičke kulture kao važnog segmenta svakog društva i šansa mladima da kroz kulturu prezentuju tradicijske vrijednosti naše države. Namjera nam da i u narednom periodu razvijamo festival, unapređujemo kvalitet, obim i sadržaj programa. Posebno nas raduje činjenica da je uspostavljena saradnja sa hotelskom grupom Iberostar gdje će u ambijentu  terase, ispred crkve sv Marka, biti održan jedan od koncerata. Perast se danas našao u samom vrhu ekskluzivnih turističkih destinacija, velikim dijelom zahvaljujući kulturno istoriskim vrijednostima koje u prirodnom okruženju tvore ambijentalni dragulj, a  kulturna baština, prezentovanje  i interpretacija visoko kvalitetnih programa je od posebne važnosti u prostoru koji ima obavezujući  status svjetske kulturne baštine“- priopćavaju organizatori.

 Ulaz na koncerte je slobodan uz poštovanje i pridržavanje svih preventivnih mjera za COVID-19 važećih u trenutku organiziranja.