Haiku susreti u Rijeci – najviše nagrada djeci iz Kotora i Tivta

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 27. travnja 2016. - 12:19

Osnovna škola „Vežica“ u Rijeci u petak 22. travnja ugostila je najuspješnije učenike i mentore na haiku natječaju. Bio je to 1. međunarodni haiku susret za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, hrvatskih dopunskih škola u inozemstvu te učenika s posebnim obrazovnim potrebama.

Na ovom međunarodnom susretu organiziranom za nagrađene i pohvaljene učenike osnovnih škola koje su se odazvale na natječaj u kategoriji haiku i ilustrirani haiku od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda osnovne škole, posebno su uspješni bili polaznici hrvatske nastave u Crnoj Gori. Na natječaju su još sudjelovali učenici iz 40 osnovnih škola iz Hrvatske te polaznici hrvatske nastave u Srbiji, Njemačkoj i Švicarskoj. Ukupno najviše priznanja pripalo je natjecateljima iz Kotora i Tivta, uključujući i prvo mjesto u kategoriji haiku 1. – 4. razred, a koje je osvojila Vedrana Vičević iz Kotora za sljedeći haiku:

Gledam u more,

slušam valove kako

dotiču zoru.

Od učenika hrvatske nastave još su nagrađeni: Lucija Francesković za treće mjesto u kategoriji haiku 1. – 4. i Ana Marija Stipanić za drugo mjesto u kategoriji suvremeni haiku  5. – 8. razred. Pohvalnice su dobili: Luka Nikolić, Lucija Francesković, Ilija i Petar Sindik u kategoriji haiku 1. – 4., te Josip Francesković za ilustrirani haiku 1. – 4. razred.

Svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su nagrađeni učenici hrvatske nastave Hessen s mentoricom Smiljanom Veselić-Vučina, nagrađeni učenici iz Subotice s mentoricom Martom Vargek, a prisustvovale su i voditeljice nagrađenih učenika iz Švicarske, Lidija Bodalec te Crne Gore, Ana Šarčević. Na svečanosti su bile i nagrađene učenice iz Novske sa svojom učiteljicom Jasnom Popović-Poje, hrvatskom dječjom književnicom i haiku pjesnikinjom, učenici i mentori iz OŠ „Grigor Vitez“, Sv. Ivan Žabno, iz PŠ Tinjan i Karojba, OŠ „Vladimir Nazor“, Pazin, OŠ „Starigrad“ kao i nekoliko riječkih škola.

Nakon svečanosti uručenja nagrada i priznanja održana je i haiku radionica ispred škole u japanskom vrtu „Pokret naprijed i mir“ koju je s domaćinima vodio Valerio Orlić te Jasna Popović-Poje, a radovi će biti tiskani u Zborniku. Uz Dan planeta Zemlje u vrtu je posađena bijela hortenzija, koja simbolizira i uspješan početak prvih haiku susreta.

Svečanost su uveličali partneri u projektu Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples baletnim izvedbama te ravnateljica GK Rijeka Gorana Tuškan Mihočić i Alen Kapižić iz odjela za kulturu Grada Rijeke.

Povjerenstvo ovoga natječaja činili su: Verena Tibljaš iz Gradske knjižnice Rijeka, Marinko Lazarich prof. Učiteljskog fakulteta te Lea Perinić bivša učenica škole. Glavni izbornik Robert Bebek, nagrađivani hrvatski književnik odlučio je o nagrađenim haiku pjesmama za kategoriju haiku (jedno prvo, dva druga, tri treća mjesta). Povjerenstvo je na isti način nagradilo kategoriju suvremeni i ljubavni haiku.

Zvjezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu i umjetnost iz Agencije za odgoj i obrazovanje napravila je uži  izbor za 85 pristiglih ilustriranih haiku radova te zajedno s povjerenstvom nagradila najbolje. Povjerenstvo je u svim kategorijama pohvalilo 5 do 9 radova prema propozicijama natječaja.

Projekt je osmislila Mihovila Čeperić-Biljan, prof. hrvatskog jezika u Osnovnoj školi „Vežica“ koja gaji kod učenika haiku izričaj i uspješno sudjeluje u haiku natječajima u zemlji i inozemstvu u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, Hrvatskim književnim društvom, pojedinim članovima Hrvatskih haiku pjesnika u Rijeci te Osnovnom školom za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ „Vežica“.

Projekt je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i njegovu vrijednost je prepoznao Odjel za kulturu Grada Rijeke na javnom natječaju. Nominalni pokrovitelj cijelog projekta je Japansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Zanimljiv video o japanskom vrtu „Pokret naprijed i mir“ pogledati se može ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=cYjnxArE1CA