Ana Šarčević

Osnovna škola „Vežica“ u Rijeci u petak 22. travnja ugostila je najuspješnije učenike i mentore na haiku natječaju. Bio je to 1. međunarodni haiku susret za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, hrvatskih dopunskih škola u inozemstvu te učenika s posebnim obrazovnim potrebama.

U palači Bizanti jučer je održana promocija projekta "Očuvanje jezika hrvatske nacionalne manjine – časopis Hrvatski glasnik" u organizaciji Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti te Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore. Demografskom problematikom u očuvanju jezika u svojemu se izlaganju pozabavio član Upravnoga odbora Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore Tripo Schubert. O jeziku kao identitetskom pitanju i o učenju hrvatskoga jezika u Boki kotorskoj govorila je voditeljica hrvatske nastave u Crnoj Gori prof. Ana Šarčević.

Protekloga vikenda u Domu umjetnika (DEAC) u Kotoru (Jugooceanija) održao se festival dječjeg stvaralaštva u okrilju nove platforme PROF AREA osmišljene za profesionalne organizacije koje razvijaju dječju kreativnost.

Ovaj festival, zamišljen kao sajam stvaralačkih studija za djecu, organizirali su Dukley European Art Community zajedno s „Kotorskim dječjim festivalom pozorišta za djecu“ i Dječjom obrazovnom institucijom „Kaćuša“.

U subotu 3. listopada, uoči blagdana svetoga Franje, u crkvi svetoga Antuna Padovanskog na Cetinju, svečano je proslavljena 50. obljetnica osnivanja Crnogorske provincije časnih sestara franjevki Bezgrešnog Začeća. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je barski nadbiskup mons. Zef Gashi u koncelebraciji s drugim biskupima (mons. Ilija Janjić, kotorski biskup; mons. Dodë Gjergji, pastir Crkve s Kosova; mons. Lucijan Augustini, biskup Sope u Albaniji) i svećenicima.

Srijeda, 17. prosinca 2014.

Ususret najradosnijem kršćanskom blagdanu, polaznici nastave hrvatskoga jezika i kulture svojim će obiteljima, prijateljima i svim ljudima dobre volje na svoj način čestitati Božić i prenijeti poruku mira, nade i ljubavi. Božićnu bajku u katedrali svetoga Tripuna u Kotoru izvest će u petak 19. prosinca u 19 sati.

U Dječjoj knjižnici u Puli sutra će biti izloženi crteži nastali prošloga ljeta na likovnoj radionici u Donjoj Lastvi prilikom predstavljanja „Male zb(i)rke priča“ autorica Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić. Uz ilustracije lastovske i tivatske dječice na izložbi će se moći pogledati još neki crteži također nastali na predstavljanjima i putovanjima slikovnice: u Puli na Pustolovnom ljetu Monte Librića i na festivalu BUDI (Bijenale umjetničkog dječjeg izraza) u Pančevu.

Četvrtak, 09. listopada 2014.
Foto: Ljerka Sindik

U utorak je učenicima hrvatske nastave u Crnoj Gori u posjet došla spisateljica iz Pule, a rodom iz Risna, prof. Snježana Akrap Sušac. Njezine su priče i pjesme učenici rado ilustrirali ponudivši svoje likovne interpretacije za novu zbirku.

Foto: Ljerka Sindik

Terenska nastava u Hrvatskoj za učenike hrvatske nastave iz Kotora i Tivta organizirana je i u ovoj školskoj godini. Zbog praktičnih razloga – različitog uzrasta učenika – realizirana je u dva dijela uz pomoć hrvatske zajednice u Crnoj Gori te velikodušnih domaćina u Slavoniji i Vojvodini.

Kao sve dosad i ove terenske nastave bile su izvrsna prilika da učenici uče o hrvatskoj kulturi, tradiciji i povijesti te tako na neposredan način upotpune znanja stečena u školskim klupama. Upravo je neposrednost razlog sreće vidljiv na licima učenika pa i na sam spomen terenske nastave.

Stranice

Subscribe to RSS - Ana Šarčević