„Od svega što miče zemljom djeca su najtalentiranija“ – PROF AREA FOR KIDS

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. listopada 2015. - 10:52

Protekloga vikenda u Domu umjetnika (DEAC) u Kotoru (Jugooceanija) održao se festival dječjeg stvaralaštva u okrilju nove platforme PROF AREA osmišljene za profesionalne organizacije koje razvijaju dječju kreativnost.

Ovaj festival, zamišljen kao sajam stvaralačkih studija za djecu, organizirali su Dukley European Art Community zajedno s „Kotorskim dječjim festivalom pozorišta za djecu“ i Dječjom obrazovnom institucijom „Kaćuša“.

Festival se sastojao od tri dijela. Izložba, odnosno sajam, bio je u posebnom prostoru gdje su se mogle izložiti informacije, predstaviti radovi učenika, istaknuti i razdijeliti reklamni materijali, razgovarati s gostima i napraviti manje radionice. U konferencijskoj dvorani organiziran je program prezentacije sudionika za demonstraciju posebnosti i profesionalnosti svojega rada. Treći dio bio je okrugli stol za profesionalce, organiziran za susrete, razmjenu iskustava i otpočinjanje suradnje.

Bogatim i raznolikim programom u tri su dana (23. – 25. listopada) svoj rad prezentacijama i/ili radionicama tako predstavile brojne organizacije koje rade s djecom – iz Bijele, Budve, Herceg-Novoga, Kolašina, Kotora, Podgorice i Tivta – Dječji studio u Dukley Art Center, „Umjetnost življenja“, „AUT“, „Prazan prostor“, „Ceram!cs Art Studio“, Dječji centar „Kuća mala“, „Urban Nova“, „Expeditio“, „Dječji savez Tivat“, Dječji dom „Mladost“, „KLAP“, „Nova šansa“, Baletska škola Aleksandre Dejanović, „Osmijeh i tačka“, „Porto Aperta.

Hrvatsku nastavu u Crnoj Gori prof. Ana Šarčević predstavila je prezentacijom i dokumentarnim filmom koji su snimili polaznici tijekom trajanja filmske škole koju je vodio redatelj Tušek iz Zagreba. (https://www.youtube.com/watch?v=BYm_QNQGgH8)

Podrškom Art Hotela Galathea i Dukley European Art Communityja Festival je ugostio arhitektonsko-dizajnersku škola za djecu „DA-DA“ iz Rusije. Osnovana prije 25 godina škola ima jedinstvenu strukturu obuke djece i iskustvo suradnje s mnogim zemljama (SAD, Kanada, Francuska, Poljska, Japan). Predavači škole dječjim su radionicama iz grafike, maketiranja, crtanja, slikanja, kromatike i arhitekture pokazali nešto iz svojega programa rada. Ravnateljica škole „DA-DA“ Tatjana Aleksandrovna na otvorenju Festivala zahvalila je sponzorima i svima koji su pomogli u organizaciji omogućivši da predavači prijeđu 3,5 tisuće kilometara kako bi vidjeli lijepi Kotor i u njemu predstavili svoj rad. „Ovo je odličan početak, a to što je ovaj festival dječji jasno je – od svega što miče po zemlji djeca su najtalentiranija. Svima vama zdravlja, svijetlog neba i stvaralaštva“ – zaključila je svoj govor ravnateljica Aleksandrovna.

U Crnoj Gori djeci se poklanja posebna pozornost na što ukazuje i postojanje mnogih stvaralačkih dječjih studija, programa, aktivnosti koje osnivaju kako Crnogorci tako i stranci koji žive u Crnoj Gori. Ovaj je Festival okupio brojne organizacije, ali i kreirao okruženje za plodotvornu komunikaciju profesionalaca i razmjenu iskustava sa svrhom rasta i razvoja profesionalizma u ovoj sferi.