Crtež iz Donje Lastve osvojio djecu iz Pule

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. listopada 2014. - 10:11

U Dječjoj knjižnici u Puli sutra će biti izloženi crteži nastali prošloga ljeta na likovnoj radionici u Donjoj Lastvi prilikom predstavljanja „Male zb(i)rke priča“ autorica Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić. Uz ilustracije lastovske i tivatske dječice na izložbi će se moći pogledati još neki crteži također nastali na predstavljanjima i putovanjima slikovnice: u Puli na Pustolovnom ljetu Monte Librića i na festivalu BUDI (Bijenale umjetničkog dječjeg izraza) u Pančevu. Među svim ilustracijama osobito je zamijećen rad Mie Ucović iz Donje Lastve te je odabran da bude na plakatu izložbe kojom se obilježava Mjesec hrvatske knjige u Dječjoj knjižnici Pula. Potaknuta ovim uspjehom Mia je odnedavno počela i vježbati pod profesionalnim slikarskim vodstvom, a tko zna koliko će još ove djece krenuti putem slikanja i pisanja.

Izložba dječjih ilustracija u holu Dječjega kreativnog centra moći će se pogledati do kraja Mjeseca hrvatske knjige koji se u Hrvatskoj već tradicionalno održava od 15. listopada do 15. studenoga. U Mjesecu hrvatske knjige na državnoj razini i u lokalnim sredinama intenzivno se govori o knjigama, kako s gledišta onih koji se profesionalno bave knjigom, tako i onih koji koriste usluge knjižnica. Diljem Hrvatske organiziraju se različiti programi i projekti za sve one koje knjiga istinski zanima. Ovakav poticaj popularizaciji čitanja podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske koje je inicijator i pokrovitelj ove manifestacije.

Za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige Snježana Akrap Sušac i Feodora Gubaš Štifanić također će gostovati u pulskoj knjižnici Veruda. Za nadati se je da će i na idućemu obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, 2015. godine, ponovno biti prisutna Boka kotorska. Možda će upravo ilustracije polaznika hrvatske nastave iz Kotora i Tivta, koje će biti objavljene u novoj zbirci ovih dviju autorica, kao i sljedeća radionica u Donjoj Lastvi koju će organizirati Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, iznjedriti ideje za neke nove izložbe ili ispisati retke neke nove lijepe priče.