Svečano na Cetinju – Ljubav ispisala 50 godina povijesti

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. listopada 2015. - 10:17

U subotu 3. listopada, uoči blagdana svetoga Franje, u crkvi svetoga Antuna Padovanskog na Cetinju, svečano je proslavljena 50. obljetnica osnivanja Crnogorske provincije časnih sestara franjevki Bezgrešnog Začeća. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je barski nadbiskup mons. Zef Gashi u koncelebraciji s drugim biskupima (mons. Ilija Janjić, kotorski biskup; mons. Dodë Gjergji, pastir Crkve s Kosova; mons. Lucijan Augustini, biskup Sope u Albaniji) i svećenicima.

Mons. Gashi u propovijedi je istaknuo da za ugled i autoritet koji u posljednje vrijeme uživa Barska nadbiskupija valja zahvaliti sestrama franjevkama s Cetinja i Caritasu Barske nadbiskupije u Baru jer su oni svojim ukupnim doprinosima „izvanredno svjedočanstvo vjere i humanosti na ovim našim prostorima svim ljudima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, a što doprinosi stvaranju atmosfere suživota među ljudima, djecom Božjom“.

Euharistijskome slavlju prethodio je pomno pripremljen program – recital i inspirativan osvrt na povijest Provincije. Gotovo svaka redovnička zajednica, pa tako i ova, začuđuje svojim nastankom, često iznenađuje svojim razvojem i zadivljuje svojim opstankom. Iako put nije bio lak, ohrabrenje su bivale riječi svetoga Pavla: „Sve mogu u onome koji me jača“. Ljubav je pisala povijest Provincije. Ljubav će pomoći da i u današnjim prilikama i izazovima sestre ojačaju vjernost karizmi svoje utemeljiteljice m. Franciske i da novim snagama krenu u budućnost.

Iskrena zahvala Bogu za 50 godina milosti i blagoslova okupila je u crkvi svetoga Antuna velik broj časnih sestara ne samo iz Crnogorske provincije nego i brojne sestre koje su došle iz raznih zajednica i raznih zemalja: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Kosova... Časna sestra iz Italije donijela je blagoslov pape Franje koji je pročitan okupljenima u prepunoj crkvi.

Proslava ove lijepe obljetnice bila je prigoda za prisjećanje njihovih početaka, dolaska iz Slovenije o čemu je mons. Gracija Ivanović bio rekao: „Dolazak franjevki u Crnu Goru možemo uspoređivati s Abrahamovim slučajem. Abrahamu je Bog naredio da napusti svoj kraj, svoj zavičaj i ode u nepoznati kraj. Obećaje mu, da će ga blagosloviti, dapače, da će on, Abraham, biti blagoslov za druge.“

Svim nazočnima na ovome slavlju podijeljene su drvene krunice s franjevačkim tau križićem i olovke na kojima je otisnuta, upravo na dan proslave aktivirana, internetska adresa Crnogorske provincije (www.ficmne.org). Na toj će se stranici moći pratiti njihove brojne aktivnosti, rekla je provincijalna predstojnica s. Lidia Kqira, dodavši u duhu prepoznatljive sestrinske poniznosti, ne da bi se hvalile nego pokazale slavu Božju.

Crnogorska provincija sa sjedištem na Cetinju, danas djeluje na više mjesta širom svijeta (Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Kosovo, Albanija, Njemačka, Amerika, Švicarska). Ima 11 samostana i 17 boravišta. Ukupno broji 123 sestre s vječnim zavjetima, 6 juniorki, 4 kandidatice. Djelatnost sestara obuhvaća uglavnom odgoj, zdravstvenu djelatnost, pastoralnu djelatnost i misije.