Srebro hrvatskoj nastavi u CG – učenice iz Tivta briljirale na kvizu znanja

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. lipnja 2015. - 17:32
Autor: 

Područna škola Bakovčica pored Koprivnice mjesto je gdje su 6. lipnja poznavanje hrvatske povijesti te kulturne i prirodne baštine pokazali svi natjecatelji kviza znanja i prijateljstva „Europa – moja domovina“ koji se ove godine održao po 18. put.

Kviz je međunarodnoga karaktera, natjecale su se sljedeće škole: Zakladni škola „Krasna Lipa“ – Republika Češka, Osnovna škola Videm pri Ptuju – Republika Slovenija, Osnovna škola „Vladimir Pavlović“ Čapljina – Bosna i Hercegovina, Osnovna škola „Braća Radić“ – Koprivnica i Hrvatska nastava u Crnoj Gori.

Na početku kviza sve je lijepo pozdravio neumorni domaćin – učitelj Radovan Knežević i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak. Potom su učenici Područne škole Bakovčica otpjevali hrvatsku himnu i izveli kratak umjetnički program koji je upotpunjen sjajnom izvedbom violinistice Tare Knežević. Kvizu su nazočili predstavnici diplomatskoga kora, sveučilišni profesori, gradonačelnica, dogradonačelnik i predsjednik gradskoga vijeća grada Koprivnice, dožupan Koprivničko-križevačke županije i dogradonačelnik grada Čapljine.

Učenice hrvatske nastave iz Tivta: Anja Andrić, Agata Luković i Rozalija Francesković probile su led, prve su se natjecale i postigle stopostotan uspjeh. Unatoč sjajnome rezultatu, osvojile su ipak drugo mjesto jer je komisija, ne imajući nimalo lak zadatak, odlučila da prvo mjesto pripadne drugoj školi koja je imala jednak rezultat – OŠ „Vladimir Pavlović“ iz Čapljine.

Prve tri prvoplasirane škole dobile su medalje i diplome, a svi su natjecatelji dobili poklone i zahvalnice. Ilija Janović i Ana Šarčević nisu jedini voditelji koji su dodatno nagradili svoju ekipu za uspjeh na kvizu odlaskom na koncert grupe Prljavo kazalište koji se tu večer održavao u Koprivnici.

Za vrijeme boravka u Područnoj školi Bakovčica profesori i ravnatelji družili su se u vrtu koji je više puta osvajao titulu najljepšega školskog vrta u Hrvatskoj i tu dogovarali buduće suradnje i razmjene učenika. Učitelju Kneževiću svidjele su se knjige ravnateljice Osnovne škole „Drago Milović“, koju pohađaju učenice HN iz Tivta koje su sudjelovale na kvizu, prof. Ružice Lazarević. „Čarobne riječi“ i „Veliki odmor“ njegovi će učenici rado čitati, a izražena je želja i za suradnjom dviju škola.

Organizatorima i sudionicima kviza podijeljeni su promotivni materijali grada Tivta koje je osigurala Turistička organizacija na čelu s ravnateljicom Bernardom Moškov.

Putne troškove zajednički su pokrili: Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Sjajan rezultat najljepša je zahvala svima onima koji su pridonijeli da se realizira sudjelovanje na ovome kvizu na koji je hrvatska nastava u Crnoj Gori pozvana i sljedeće godine.