Danas počinje Montage Week u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. travnja 2023. - 9:34
Autor: 

Europski projekt suradnje – #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, iniciran od strane Međunarodnog festivala KotorArt, a podržan od strane Europske komisije kroz program Kreativna Europa, ovog ljeta ulazi u veliku završnicu. Tijekom dvije festivalske večeri premijerno će biti izvedeno 12 novih kompozicija, nastalih u okviru projekta. Jedna od ideja projekta je okupljanje nekih od najvećih festivala umjetničke glazbe  u regiji, među kojima su Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženje F. Šopen sa Kosova, te će se, nakon premijernog izvođenja u Kotoru, koncertna turneja nastaviti na svim partnerskim festivalima u regiji.

 Danas, 28.4., počinje Montage week, jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru projekta #synergy.  Montage week će se realizirati u Kreativnom habu u Kotoru i predstavlja  pripremu za festivalsku turneju. Od 28. 4. do 3. 5.,  Kotor, kao grad domaćin, će ugostiti sve sudionike projekta - 12 kompozitora, više od 20 glazbenika, sve partnere i znanstvene istraživače na polju  kulture.

„Tokom intenzivne nedjelje u kotorskom Kreativnom habu, muzičari i komozitori će zajednički raditi na pripremi novih dijela, a istovremeno će mladi menadžeri u kulturi predstaviti rezultate svog istraživanja na temu položaja umjetničke muzike u regionu. Završnica Montage week-a zakazana je za 03. maj, kada će se u okviru javne konferencije zakazane za 11 časova publici predstaviti kompozitori i podijeliti svoja iskustva o nastanku djela, o procesu i načinu na koji su pristupili radu na zadate teme. Takođe, biće razgovora i o publikaciji (Classical Music Production Guidebook) koja predstavlja rezultat šest radionica održanih tokom prethodne tri godine u šest različitih zemalja, uključujući i Crnu Goru. Ovaj vodič predstavlja prvi dokument ovakve vrste u regionu, koji sumira pristupe produciranja klasične muzike na Zapadnom Balkanu“ – priopćavaju organizatori. .

„Festivalskoj publici i javnosti dobro je poznat projekat #synergy. Podržan je od strane Evropske komisije, čime je KotorArt postao prva organizacija u Crnoj Gori koja je dobila priliku i povjerenje Evropske Unije da bude nosilac projekta podržanog u okviru programa Kreativna Evropa. Pozivamo zainteresovane da prisustvuju javnoj konferenciji 3. maja u Kotoru i saznaju cio tok i proces nastajanja 12 novih djela, podrudžbina u okviru projekta. Ovim projektom, kao i nizom drugih aktivnosti, KotorArt Don Brankovi dani muzike potvrđuju da promovišu i njeguju savremeno stvaralaštvo i pokazuju visok stepen društvene odgovornosti, brigu o baštini, njenom stvaranju, njegovanju i čuvanju“ - istakli su iz PR službe festivala.

Projekt #synergy predstavlja višeslojan projekt u kojem sudjeluju  festivali, producenti, kompozitori, glazubenici, menadžeri u kulturi. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika u čijem su fokusu festival i umjetnička glazba, zatim poticanje komponiranja novih djela klasične glazbe  inspiriranih lokalnom baštinom svih navedenih gradova i zemalja, počevši od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i suradnja mladih glazbenika, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom glazbom na Zapadnom Balkanu i unutar Europske unije.