KotorArt - poziv mladim glazbenim talentima

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 01. listopada 2022. - 10:44
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega pozivaju mlade glazbenike  da se prijave na natječaj za sudjelovanje  u projektu #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu.

Projekt #synergy, podržan od strane EU programa Kreativna Evropa, iniciran je od strane Fondacije Don Branko Sbutega i okuplja šest značajnih festivala umjetnosti iz regiona: Međunarodni festival KotorArt - Don Brankovi dani muzike (Crna Gora), Dubrovačke ljetne igre (Hrvatska), Centar beogradskih festivala (Srbija), Ljubljana Festival (Slovenija), Vox Baroque (Albanija) i Šopen Piano Fest Priština (Kosovo). #Synergy ima za cilj jačanje kapaciteta   i razmjenu znanja na regionalnom i europskom nivou, usavršavanje i povezivanje profesionalaca iz kulture, poticanje komponiranja novih djela klasične glazbe  inspiriranih europskim i lokalnim nasljeđem partnerskih zemalja, kao i umrežavanje i suradnju između mladih glazbenika, kompozitora i organizacija koje se bave klasičnom glazbom  na Zapadnom Balkanu.

Tijekom 2023., odabrani mladi glazbenici  iz Crne Gore imat će priliku  blisko surađivati  s dvanaest kompozitora iz svih zemalja sudionica, spremaju nove glazbene  numere inspirirane kulturnom baštinom regiona i Europe, razmjenjuju znanja i iskustva s kolegama iz regiona i da budu dio festivalske turneje koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade glazbenike  predstaviti tijekom ljetnih festivala širom Zapadnog Balkana. Ovo je jedinstvena prilika za mlade talente da unaprijede svoje karijere, da intenzivno surađuju s kolegama i kompozitorima i da svoj talenat i rad predstave publici na renomiranim glazbenim  festivalima.

Pravo učešća imaju mladi neafirmirani muzički izvođači stariji od 18 godina koji imaju nekoliko godina izvođačkog iskustva i sviraju sljedeće instrumente: violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara, flauta, glas, klavir, harmonika. Pravo učešća imaju i ansambli i to: gudački trio (violina, viola i violončelo) i klavirski trio (klavir, violina i violončelo ili klavir, violina i viola).

Za prijavu je potrebno poslati biografiju, jedan ili više audio ili video snimaka izvođenja trajanja do 10 minuta i kontakt osobe za preporuku na e-mail adrese program@kotorart.me i info@synergyproject.info  najkasnije do 31.10. – izjavili su iz PR službe KotorArta.

Projekt #synergy je podržan od strane Europske komisije, kroz program Kreativna Evropa, što je prvi put da jedna organizacija iz Crne Gore dobije priliku i povjerenje EU da bude nosilac projekta podržanog u okviru ovog programa. Tijekom 34 mjeseca, projekt #synergy će okupiti dvanaest kompozitora i preko pedeset perspektivnih glazbenika  i kulturnih menadžera. Bit će realizirano šest radionica za profesionalce u kulturi, kao i dvanaest rezidencija za kompozitore, koji će rezultirati s dvanaest novih glazbenih  djela inspiriranih kulturnim nasljeđem regiona i Europe.

Detaljnije informacije o uvjetima konkursa dostupno je na Internet stranici KotorArta: www.kotorart.me i https://synergyproject.info