Poziv mladim glazbenicima - natječaj za sudjelovanje u projektu KotorArt- a

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 02. studenog 2021. - 9:38
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt i Fondacija Don Branko Sbutega pozivaju mlade glazbenike da se prijave na natječaj za sudjelovanje u projektu Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza.

"Projekat ima za cilj da doprinese promociji kulture i umjetnosti i jačanju veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kroz kulturno umrežavanje, podsticanje vršnjačke saradnje, razmjene i mobilnosti mladih muzičara, kompozitora i profesora muzike iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Tokom narednih godinu dana, četvoro mladih muzičara iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država će imati priliku za profesionalno usavršavanje kroz rad sa vršnjacima i mentorima, eminentnim profesorima kamerne muzike iz Crne Gore i Santa Barbare, SAD, priliku da blisko sarađuju sa savremenim kompozitorima iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država na pripremi novih kompozicija; kao i da nastupaju naredne godine u Santa Barbari, SAD i u okviru Međunarodnog festivala KotorArt" - priopćavaju iz KotorArt - a.

"Pravo učešća imaju muzičari od 18 do 27 godina, koji sviraju gudačke instrumente, dakle violinu, violu ili violončelo. Za prijavu, potrebno je da se pošalje biografija i jedan ili više video snimaka izvođenja na e-mail adresu program@kotorart.me, najkasnije do 22. novembra".

"Projekat predviđa komponovanje četiri djela za gudački kvartet – dvije porudžbine novih kompozicija inspirisanih crnogorskom baštinom i baštinom Sjedinjenih Američkih Država, te dvije umjetničke obrade klapskih pjesama i džez standarda. Aktivnosti projekta uključuju i online diskusije namjenjene izvođačima, kompozitorima, profesorima muzike, muzikolozima i ostaloj zainteresovanoj javnosti, tokom kojih će se govoriti o važnosti njegovanja ovakvih praksi, te sve aspekte koje ovaj proces podrazumijeva i zašto je on značajan za očuvanje i promociju kulturne baštine i dalji razvoj muzičke umjetnosti. Finale projekta, čija je realizacija planirana tokom ljeta 2022. godine, podrazumijeva predstavljanje novih djela, kompozitora i izvođača na koncertima u Sjedinjenim Američkim Državama i Crnoj Gori, u okviru KotorArt festivala. Više informacija dostupno je na Internet stranici KotorArta: www.kotorart.me.Projekat Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza, realizuje se od strane Fondacije Don Branko Sbutega, izvršnog producenta KotorArt Don Brankovih dana muzike, a podržan je od strane Ambasade SAD u Crnoj Gori, u saradnji sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare u Kaliforniji i Kotora i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari" - stoji u priopćenju.