Financiranje klasične glazbe: održana prva radionica europskog projekta #synergy u Ljubljani

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. listopada 2021. - 8:39
Autor: 

Prva od šest radionica u okviru europskog projekta #synergy, s nazivom Financiranje klasične muzike: Različite forme finansiranja i načini za postizanje finansijske samoodrživosti, održana je ovog  tjedna u Ljubljani.  Pored stručne javnosti i ljubljanskih institucija kulture, tima Festivala Ljubljana, radionicama su prisustvovali i predstavnici svih #synergy partnera: KotorArt-a, inicijatora i glavnog koordinatora projekta, Centra Beogradskih festivala, Dubrovačkih ljetnih igara, Kosovo Šopen asocijacije i organizacije Vox Baroque iz Tirane.

"Festivali nijesu samo kultura, već platforma za mnoštvo stvari. Svaki uloženi euro u kulturu, višestruko se vraća u budžet jedne države. Grad Ljubljana, recimo, izdvaja preko 10% budžeta za kulturu", istakao je u svom izlaganju Darko Brlek, generalni i umjetnički direktor Festivala Ljubljana, koji je ujedno i bio domaćin radionica.

O važnosti ulaganja, kreiranju dobrih programa i podizanju ljestvice kvalitete, kao i primjerima dobre prakse, govorili su Andrej Drapal, konzultant za menadžment kompanije Consensus, Blaž Peršin, direktor Muzeja i galerije Grada Ljubljane, kao i Tibor Mihelič Syed, generalni direktor Slovenačkog omladinskog teatra.

"Ova radionica je po prvi put okupila i članove istraživačkog tima projekta, koji čine mladi menadžeri u kulturi iz svake od partnerskih zemalja. #synergy istraživački tim učestvovaće u narednom periodu na preostalih pet radionica projekta i sumirati stečena saznanja i iskustva u jedinstvenu publikaciju, svojevrsni Vodič za produkciju umjetničke muzike u našem regonu.

#synergy je međunarodni projekat saradnje, iniciran od strane KotorArta i podržan na pozivu Kreativne Evrope za podršku projekata saradnje na Zapadnom Balkanu. Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu. Tokom 3 godine trajanja, projekat će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovaće se 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore na kojima će nastati 12 novih djela inspirisanih kulturnom baštinom regiona, ali i same Evrope. Kao veliko finale projekta, planirana  je festivalska turneja koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstaviti tokom ljetnjih festivala širom Zapadnog Balkana, a koja započinje upravo na KotorArtu" - stoji u priopćenju.

Foto : Darja Štravs Tisu