Tradicionalno proslavljene Karike u Kotorskoj biskupiji

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. siječnja 2016. - 9:35
Autor: 

1207. godina od prijenosa relikvija svetoga Tripuna iz Carigrada u Kotor, proslavljena je jučer svečanom svetom Misom u kotorskoj katedrali koju je po tradiciji predslavio peraški opat, don Srećko Majić uz koncelebraciju don Antona Belana, generalnog vikara Kotorske biskupije.

Tijekom svoje propovijedi, don Srećko je istakao: „Već više od 1200 godina poručuje nam Sveti Tripun : Ugledajte se na mene, kao što sam se i ja ugledao na Krista. Pred sucem Akvilinom, Sveti Tripun je kako govori tradicija rekao samo dvije rečenice. Na pitanje Tko si ti?  odgovorio je: Ja sam po vjeri kršćanin. Kada je Akvilin tražio od njega da baci tamjan bogovima, odbio je riječima: Više se treba pokoravati Bogu, nego li ljudima. Kroz tisuću i dvjesto godina Sveti Tripun stavlja ove rečenice pred nas. Upitajmo se tko smo to mi. Svatko od nas će s pravom reći: Ja sam po vjeri kršćanin. A onda slijedi ona druga rečenica – zahtjev da bacimo tamjan pred bogove. Da li smo u tom času spremni reći: Više se treba pokoravati Bogu, nego li ljudima….

 Svatko od nas nije svet, ali treba težiti svetosti, biti svakoga dana bolji. Pa neka nam Sveti Tripun bude uzor, neka bude zagovornik da možemo u svom životu njega slijediti jednoga dana za dobiti nagradu na nebesima. “

Nakon svete Mise ljubljene su moći Svetoga Tripuna, a na orguljama je Kolo svetoga Tripuna odsvirao maestro Miroslav Miro Homen.

 

Ova svetkovina, u puku poznata pod nazivom Karike, potječe od riječi incaricare  što znači zadužiti. Dolaskom moći u Luku Kotor 13. siječnja 809. godine, moći je otkupio bogati Kotoranin Andrea Saracenis. Na isti taj dan Bokeljska mornarica bira Malog admirala.

Novoizabrani Mali admiral ove godine je Pavo Vičević iz Kotora.