PROGLAS KOTORSKE BISKUPIJE U POVODU TRIPUNDANA

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. siječnja 2013. - 9:08
Autor: 

U povodu predstojećih Tripundanskih svečanosti Kotorska biskupija obratila proglasom vjernicima u Boki i Bokeljima izvan Boke, štovateljima sv. Tripuna kojeg integralno prenosimo.
Dragi vjernici Kotorske biskupije,
Dragi Bokelji i dragi prijatelji Boke,
Na dobro Vam došao blagdan sv. Tripuna mučenika, zaštitnika grada Kotora i svih vjernika Kotorske biskupije.

Mladi Tripun iz Kampsade, iz Frigije, Male Azije u osamnaestoj godini svoga života - 250. godine, za vrijeme rimskog cara Decija s oduševljenjem svoga bića posvjedoči svoju vjeru u Onoga koji je rekao: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duši ne mogu naškoditi. Radije se bojte onog koji može dušu pogubiti. S takvim uvjerenjem Tripun je odolio ponudama rimskih vojnika. Kada su mu rekli: „Pokloni se ovom kipu cara Decija“ Tripun odgovori: „Ja se klanjam jedino Bogu!“ Vojnik Akvilin mu ponovo reče: „Daj Tripune, uzmi tamjana i pokadi kip cara.“ Odgovor je bio odriješit: „Ne. Ja sam kršćanin.“ Ove dvije rečenice koštale su ga života. Tripunova je vjera nadjačala duh poganskih vojnika i ona postade dragocjenost Tripunova duha i ta njegova dragocjenost postade svjedočanstvo za vjekove Kristovim sljedbenicima. Stari kotorani poznavajući Tripunovu vjeru istakli su na grbu grada Kotora riječi fides et honor (vjera i čast). U ovoj Godini vjere nema veće poruke za nas do one Tripunove, koju i ja ovom prigodom želim vama uputiti: fides et honor.
Važno je također uočiti želju Svetog Oca Pape Benedikta XVI. koji od početka svoje službe Petrova nasljednika, podsjeća na potrebu otkrivanja puta vjere u susretu s Kristom. Sveti Otac je godinama uočavao da se izgubio zanos vjere, jačala je nezainteresiranost a vjera dolazi na zadnje mjesto. Tu je i razlog gubljenja životnog zanosa. Ljudi su postali izgubljeni, bez povjerenja jedni prema drugima, postali su duhovno rastrgani, na životnom su putu između Scile i Haribde, stoga su i izgubili ljepotu života. U svemu tome vidimo razloge za proglašenje godine 2013. Godinom vjere.
O sveti Tripune daj da mi, tvoji štovatelji, u tvojoj vjeri i povjerenju prema Kristu prepoznamo svoju Zvijezdu vodilju koja će nas dovesti do istinskog susreta s Kristom. Pronaći izgubljeno povjerenje prema Kristu, prema Bogu i prema bratu čovjeku znači pronaći ljepotu svoje životne vjere. Ponovno otkrivanje vrednote u vjeri bit će kao onaj izgubljeni biser za kojeg se isplatilo toliko traženje. Ponovno otkrivanje vjere je vraćanje Božjeg duha u život ljudi. A taj Božji duh koji je u nama obnovio zanos života označava ona druga riječ u grbu grada Kotora: honor. To će biti obnova osobne časti življenja, časti suživota sa svima onima s kojima živimo. Zar nije čast uljepšavati svome bratu, svome susjedu njegov život ili još više: zajedno sa susjedom tražiti njegov izgubljeni biser, povratiti njegovu vjeru i njegovu čast. I ako pronađe taj biser onda se zajedno s njime veseliti.
Dao Bog da po zagovoru sv. Tripuna tako i bude! Amen!
Sve vjernike Kotorske biskupije, sve Bokelje i prijatelje Bokelja ovdje i u svijetu, srdačno pozdravljam i pozivam, dođite na svetkovinu sv. Tripuna u vaš i naš Kotor.
+ ILIJA, biskup