Reagiranje predsjednice OO HGI Kotor povodom obrušavanja kotorskih zidina

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 03. prosinca 2016. - 10:04
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo priopćenje predsjednice Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative, Ljiljane Velić, povodom obrušavanja kotorskih zidina:

 

„U Općinskom odboru  Hrvatske građanske inicijative zalažemo se za dugoročni  održivi razvoj turizma u  Kotoru, jer to je proces u kome se  prirodnim i kulturnim resursima upravlja tako da se osigurava njihova zaštita. Razvoj turizma u Kotoru mora imati i pretpostavke odgovornog turizma, a to podrazumijeva upravljanje resursima koji će se sačuvati za buduće generacije.

Kotorske gradske zidine građene  i dograđivane kroz stoljeća za potrebe obrane Kotora ugrožene su zubom vremena i neadekvatnom brigom. Cijeli kompleks gradskih zidina je velike arhitektonske i  estetske vrijednosti, graditeljska baština prepoznatog značaja u svijetu. Stanje zidina zahtjeva aktivan i kontinuiran rad na trajnom čuvanju i obnovi neprocjenjive materijalne kulturne baštine. Obnova je zahtjevna i kompleksna i traži mnogo više od hitnih intervencija.

U Hrvatskoj građanskoj inicijativi smatramo da je potrebno izraditi srednjoročni program obnove u razdoblju od pet godina kao i godišnji program.

Nakon ocjene stanja srednjoročnim programom  treba utvrditi pregled aktivnosti tijekom obnove, procjenu sredstava potrebnih za provođenje obnove i dati prikaz potrebnih intervencija uz suradnju s stručnjacima iz područja graditeljske baštine. Godišnje aktivnosti treba sprovoditi po odobrenim projektima uz utvrđena i osigurana financijska  sredstva .

Prihode koji se ostvaruju prodajom ulaznica za obilazak gradskih zidina osim za tekuće izdatke treba koristiti za financiranje izrade studija, programa i tehničke dokumentacije za pripremne radove, nadzor nad radovima i praćenje rokova izvođenja radova. Održavanje zidina zahtjeva mnogo više od uklanjanja rastinja i održavanja čistoće. Tek nakon stručne obnove prihodi koji se ubiru od posjete zidinama će se znatno uvećati, a jedinstvenost i značaj gradskih zidina će se valorizirati u punoj mjeri“.