Premijerno odigrana kazališna predstava „Bokeško – dubrovački splet“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 24. svibnja 2019. - 8:33
Autor: 

Projekt kazališne sekcije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore „Bokeško – dubrovački splet“  sinoć je u Kotoru okupio sjajan  glumački tim kotorskih, tivatskih i dubrovačkih amaterskih glumaca u kazališnoj predstavi Bokeško – dubrovački splet, gradeći još jednu poveznicu kulturne suradnje Dubrovnika i Boke.

Učenici Dubrovačke privatne gimnazije su uz koordinaciju ravnatelja Gimnazije  Tomislava Franušića i članova kazališne sekcije Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz koordinaciju  autorice projekta Dijane Milošević i Antonija Grgurovića, predstavili  izvorni tradicionalni bokeljski i dubrovački govor  te tradicionalne elemente bokeljskog i dubrovačkog folklora i pjesme. Na taj način su nas vratili u neka stara vremena i prošlost, koja se zaista pamti na jedan lijep način. Također, dokazali su da moramo čuvati sve one prave vrijednosti.

U predstavi igraju mladi glumci amateri: Antonio Grgurović, Tea Grgurović, Doris Deković, Irina Bulajić, Nikola Mrvaljević, Tamara Bogdanović, Matej Knezović, Stefan Drobnjak, Jakov Vukšić, Leo Bjelovučić, Lukša Gavranić, Mihaela Vukas, Romana Trajković i Stjepanka Dabo.

Glazbeni i folklorni dio predstave obuhvatio je klapsku pjesmu u izvedbi dječje klape Nade Baldić “Kotorski gardelini”, igre iz Boke u izvedbi FA “Nikola Đurkocić” iz Kotora i dubrovačku poskočicu Linđo u izvedbi Udruge “Dubrovački primorski svatovi” iz Dubrovnika. Predstava će večeras biti izvedena i u Dubrovniku.

Predstavi su pored brojnih posjetitelja  nazočili i  veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, konzul gerant u Generalnom konzulatu u Kotoru Marijan Klasić, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović,  predsjednik HNV –a Zvonimir Deković kao i predstavnici Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Projekt „Bokeško-dubrovački splet“  - poveznica kultura kroz dramsku formu se realizira pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.