Projekt HNV-a Bokeško-dubrovački splet uskoro na daskama koje život znače

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. svibnja 2019. - 8:27
Autor: 

Najnoviji projekt kazališne sekcije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, „Bokeško – dubrovački splet“ poveznica kultura kroz dramsku formu, okupio je glumački tim kotorskih, tivatskih i dubrovačkih amaterskih glumaca u kazališnoj predstavi Bokeško – dubrovački splet, gradeći još jednu nit u poveznici kulturne suradnje Dubrovnika i Boke kotorske.

Autorica projekta Dijana Milošević, članica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, tijekom prošle godine kroz realizaciju projekta Digitalna antologija Hrvatsko pjesništvo Boke, započela je intezivnu suradnju s Dubrovnikom, kao gradom čija se kulturna područja podudaraju i prepliću u svim segmentima, a posebice u domenu tradicionalne glazbe, folklora i književnog opusa s kulturom Hrvata našega podneblja.

U nastavku ove suradnje nastao je i projekt „Bokeško – dubrovački splet” kojim će učenici Dubrovačke privatne gimnazije, uz koordinaciju ravnatelja Tomislava Franušića i članovi kazališne sekcije Hrvatskog nacionalnog vijeća, uz koordinaciju Dijane Milošević i Antonija Grgurovića, predstaviti izvorni tradicionalni bokeljski i dubrovački govor  te tradicionalne elemente bokeljskog i dubrovačkog folklora i pjesme.

Pripreme za premijeru se privode kraju, a u sklopu završnih priprema je u subotu, 11. 5., u Dubrovačkoj privatnoj gimnaziji održana zajednička proba glumačke postave predstave.

Glumačka ekipa sačinjena je od amaterskih glumaca uzrasne dobi od 15 do 24 godine, a predstava je rađena po tekstu autorice samog projekta Dijane Milošević, uz adaptaciju i režiju mladog glumca Antonia Grgurovića, dok je za scenografiju i kostimografiju predstave zadužen Marko Ševaljević.

U predstavi igraju mladi glumci amateri: Antonio Grgurović, Tea Grgurović, Doris Deković, Irina Bulajić, Nikola Mrvaljević, Tamara Bogdanović, Matej Knezović, Stefan Drobnjak, Jakov Vukšić, Leo Bjelovučić, Lukša Gavranić, Mihaela Vukas, Romana Trajković i Stjepanka Dabo.

Glazbeni i folklorni dio predstave obuhvata klapsku pjesmu u izvedbi dječje klape Nade Baldić “Kotorski gardelini”, igre iz Boke u izvedbi FA “Nikola Đurkocić” iz Kotora i dubrovačku poskočicu Linđo u izvedbi Udruge “Dubrovački primorski svatovi” iz Dubrovnika.

Predstava će premijerno biti izvedena 23. svibnja u 20 h u Kotoru, na velikoj sceni Kulturnog centra "Nikola Đurković" i 24. svibnja u Dubrovniku.

Projekt „Bokeško-dubrovački splet“  - poveznica kultura kroz dramsku formu se realizira pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Ulaz je besplatan.