Dijana Milošević: Poveznica kultura kroz dramsku formu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. svibnja 2019. - 10:45
Autor: 

Najnoviji projekat pozorišne sekcije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore je „Bokeško-dubrovački splet" poveznica kultura kroz dramsku formu. Okupio je glumački tim kotorskih, tivatskih i dubrovačkih amaterskih glumaca u predstavi Bokeško-dubrovački splet, koja je premijerno izvedena 23. maja u Kotoru, na velikoj sceni Kulturnog centra "Nikola Đurković" i dan kasnije u Dubrovniku.

Predstava je rađena po tekstu autorke projekta Dijane Milošević, uz adaptaciju i režiju mladog glumca, Antonija Grgurovića.

Gostujući u našem programu istakli su da je rad na ovoj predstavi bio odgovoran i zanimljiv posao. Milošević je podsjetila da je tokom prošle godine, kroz realizaciju projekta "Digitalna antologija Hrvatsko pjesništvo Boke", započela i intezivna saradnja sa Dubrovnikom. "Bila je ovo lijepa prilika da još snažnije povežemo Boku i Dubrovnik, gradove koji se vjekovima prožimaju. Do sada smo više puta, ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, učestvovali u programima koje je podržavao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i predstavljali svoje bogato kulturno nasljeđe. Ideja je bila da se ovog puta predstavimo sa mladima iz Dubrovnika, kroz dramsku formu, stavljajući akcenat na kulturna područja gdje se ova dva grada podudaraju i prepliću, a to je posebno u domenu tradicionalne muzike, folklora i književnog opusa", kazala je Milošević.

Mladi glumci iz Kotora predstavili su bokeljski govor, prepun romanizama koje čujemo u svakodnevnom životu, a Dubrovčani su tekst prilagodili svom podneblju, budući da postoje izvjesne razlike u akcentu i izgovoru pojedinih riječi. Tako se na istom mjestu mogao čuti tzv. živi govor Dubrovnika i Boke, na opšte zadovoljstvo publike", rekla je Milošević.

Grgurović je podsjetio da se radi o glumačkoj ekipi koja je sačinjena od amaterskih glumaca, uzrasta od 15 do 24 godine, kao i da je za scenografiju i kostimografiju predstave zadužen je bio Marko Ševaljević. "Već dugi niz godina sam član Škole glume u Kotoru, koju vodi reditelj Petar Pejaković, a prošle godine pohađao sam i seminar Stvaranje kazališta u Hrvatskoj. Igrao sam u mnogim predstavama i učio od poznatih i priznatih režisera kako treba podstaći mlade i raditi sa glumcima-amaterima. Imao sam strah kako će sve to izgledati na kraju, jer smo se sa učenicima Dubrovačke privatne gimnazije, uz koordinaciju direktora Tomislava Franušića, vidjeli samo par puta. Međutim, sve je na kraju bilo kako treba. Locirao sam zapravo taj prepoznatljivi, mediteranski ambijent sa likovima koji su u isto vrijeme i tradicionalni i savremeni. Publika je odlično reagovala na kraju i zaista mogu biti u potpunosti zadovoljan", otkrio nam je Grgurović.

Kako su nam rekli, predstava će konkurisati na Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta u Vodicama, Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a nadaju se i sredstvima koja bi bila odobrena od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.