Picula zabrinut zbog usporavanja integracija, bez progresa u pravosuđu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. listopada 2021. - 9:06
Autor: 

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula izrazio je zabrinutost za sveukopno usporavanje evrointegracija u našoj zemlji.

On je, na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) gdje se predstavljaju Paket proširenja za 2021. godinu kao i izvještaji o napretku EK o zemljama kandidatima, kazao da prošla godina nije bila uspješna kada je riječ o politici proširenja što je notirano i u izvještajima.

- Moramo jasno prozvati negativne trendove i pohvaliti one zemlje koje su uradile sve što smo tražili. Kao izvjestilac za Crnu Goru želim da izrazim zabrinutost za sveukopno usporavanje evrointegracija u toj zemlji. Proges nije napravljen u oblasti pravosuđa i reforma u toj oblasti stagnira. Poznato je da za tu i izbornu reformu treba kvalifikovana većina i treba biti oprezan da bi se izbjegla dalja polarizacija na političkoj sceni - naveo je Picula.

On je dodao da bi želio da čuje komentar od komesara za proširenje Olivera Varheljija o nedavnim incidentima u Crnoj Gori koji izazivaju zabrinutost.

- Koliko smo daleko od zatvaranja poglavlja i kako ocjenjujete mogućnost stranog uticaja u Crnoj Gori - naveo je Picula.

Izvor: pobjeda.me/ Borislav Višnjić