Picula i Bilčik uoči izbora pisali institucijama i građanima Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. kolovoza 2020. - 9:26
Autor: 

Crna Gora mora osigurati svojim građanima da slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, priopćili su u petak u zajedničkoj izjavi stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i šef izaslanstva EP-a za Crnu Goru Vladimir Bilčik uoči izbora u toj zemlji.

Picula i Bilčki uputili su tu izjavu građanima i institucijama Crne Gore pred parlamentarne izbore u zemlji predviđene za 30. kolovoza. 

Oni su u izjavi upozorili crnogorske državne institucije da imaju veliku odgovornost jer je provođenje izbora tijekom pandemije izazovna zadaća u cijeloj Europi.

„Država mora osigurati da građani slobodno glasaju i koriste svoja ustavna prava bez ograničenja, istodobno poštujući stroge zdravstvene preporuke i smjernice za zaštitu njihove sigurnosti. Ovim putem pozivamo crnogorske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi nadolazeće izbore organizirali u cijelosti u skladu s međunarodnim standardima za slobodne i poštene izbore", istakli su Picula i Bilčik.

Oni su također naveli kako vjeruju da će rezultati glasanja doprinijeti stabilnosti Crne Gore i predstavljati sljedeći korak u ostvarivanju njene europske budućnosti.

Picula i Bilčik izrazili su najdublju sućut svim građanima Crne Gore koji su tokom pandemije koronavirusa izgubili članove obitelji i prijatelje.

Podsjetili su da je EU za saniranje posljedica koje je donijela pandemija koronavirusa odredila za Crnu Goru pomoć od 60 milijuna eura.  

"Kao zalog solidarnosti, tijekom ovih teških vremena, EU je osigurala do sad nezapamćenu zdravstvenu i financijsku pomoć Crnoj Gori. Svim građanima Crne Gore želimo mirne i sigurne izbore 30. kolovoza", zaključili su Picula i Bilčik.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori sudjeluje 11 stranaka i koalicija.

 (Hina)