Picula u nastupnom posjetu Crnoj Gori kao izvjestitelj EP

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. siječnja 2020. - 9:43

Zastupnik Tonino Picula putuje na trodnevnu misiju u Podgoricu kao stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru.

Piculi je ovo prvi posjet Crnoj Gori, od imenovanja na poziciju izvjestitelja Europskog parlamenta u listopadu prošle godine.

„Kao zastupniku Europskog parlamenta koji se od početka mandata bavi vanjskom politikom s posebnim angažmanom oko zapadnog Balkana i bivšem ministru vanjskih poslova Republike Hrvatske, dobro su mi poznate političke prilike u Crnoj Gori. Od svih zemalja kandidatkinja za članstvo u EU, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima. Kao izvjestitelj Europskog parlamenta radim na tome da pomognem jačanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore, kako bi što prije ispunila kriterije za punopravno članstvo u EU“, poručio je zastupnik Picula uoči odlaska u Podgoricu.

Picula će se u Podgorici sastati s predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem te šefom Delegacije Europske unije u Crnoj Gori Aivom Oravom. Sastanke će održati i s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem te drugim šefovima delegacija EU-a, a uz teme pristupanja EU, Picula će sa sugovornicima razmatrati i trenutno aktualne političke teme u toj zemlji.

Uz navedene susrete s visokim dužnosnicima, Picula će tijekom boravka obići i hrvatsku zajednicu u Kotoru.

Picula je već ranije najavio kako će proširenje Europske unije biti prioritet njegovog mandata predsjednika Radne skupine za zapadni Balkan, u skladu i s ranijim imenovanjem na mjesto izvjestitelja za preporuke Europskog parlamenta za Zagrebački summit. U tom svojstvu Picula radi na setu preporuka koje će sadržavati objektivni pregled rezultata i metodologije trenutnog sustava pregovaranja te prijedlozima koji bi trebali pridonijeti novom zamahu sada usporene politike proširenja, nastavno na najavljene izmjene metodologije pregovaranja. Naglasio je kako bi Crna Gora svoj put u EU trebala nastaviti po pravilima pod kojima je pregovore i započela.

„Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svojim granicama ima druge članice Unije. Budući da je Hrvatska posljednja zemlja koja je postala članicom EU, imamo najsvježije iskustvo koje trebamo i želimo prenositi na zemlje u regiji. Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije prilika je da potvrdimo svoje vanjskopolitičke prioritete među kojima je proširenje i stabilizacija nama susjedne regije zapadnog Balkana. Nadam se da će Crna Gora nastaviti raditi na reformama koje su potrebne u pitanjima vladavine prava, neovisnosti pravosuđa, slobode medija, a stalan napor potreban je u prevenciji i suzbijanju korupcije koja je raširena u mnogim područjima“, poručio je Picula.

Crna Gora zahtjev je za članstvo u EU podnijela 2008., status kandidata za pristupanje Europskoj uniji dobila je 2010., a pregovore o pristupanju započela u lipnju 2012. godine. Otvorila je 32 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima, od kojih su tri poglavlja već privremeno zatvorena. Izvješće Europske komisije za 2019. godinu otkriva manjkavost u području povjerenja u izborni sustav, ali s druge strane, Crna Gora ostvaruje umjeren napredak u pravosuđu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi, u pogledu racionalizacije i depolitizacije, gdje je potreban dodatni trud, stoji u prošlogodišnjem izvješću Europske komisije.