BISERNICE BOKE NA BAKALARIJADI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. prosinca 2013. - 14:10
Autor: 

Tradicionalna 4. Međunarodnu bakalarijada održana je proteklog vikenda u hotelu „Medena" u organizaciji zadruga „Rašeljka" i Udruga „Velur" iz Trogira.
Ovo natjecanje u pripremanju jela od bakalara uz izvorne domaće začine i priloge, održano je u suorganizaciji sa Zadružnim savezom Dalmacije i pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te podrškom Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Trogira, općina Marine i Okruga, Hotela Medena, Trogir holdinga, TZ Grada Trogira i TZ Splitsko-dalmatinske županije.

U ime župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnje, manifestaciju s preko 150 sudionika, prigodnim je riječima otvorio Visko Haladić koji je pri tom istaknuo kako će županija uvijek stajati iza ovakvih događanja koja za cilj imaju očuvati tradicionalne vrijednosti.
Ispred grada Trogira nazočne je pozdravio gradonačelnik Ante Stipčić nekrijući zadovoljstvo što se ovakva manifestacija odvija na trogirskom području. U prigodnom programu nastupili su izvođači i klape iz Trogira, Boke kotorske, Labišnice, Kaštela i Marine.
Za vrijeme održavanja „Bakalarijade" na kojoj su sudjelovali predstavnici s područja cijele Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Njemačke posjetitelji su imali priliku poslušati stručna predavanja i obići izložbeno - prodajne štandove s maslinovim uljem, ljubitovačkim lukom, vinom, rakijom, likerima, smokvama, medom, fritulama i ostalim autohtonim proizvodima. Natjecanje u spravljanju jela od bakalara sastojalo se od tri kategorije: kuhari amateri, kuhari učenici i kuhari profesionalci.
Na pobjednički tron u kategoriji „Kuhara profesionalaca" zasjeo je poznati hvarski kuhar Petar Hure. Srebrom se okitio trogirski kuhar Robert Predrag Žmire, a Vlasta Mandić iz Kotora predstavljajući Bokešku kužinu zauzela je treće mjesto i osvojila brončanu medalju..
Publici se predstavile uspješnim nastupom ženska klapa "Bisernice Boke", iz Kotora koja je nastupila ispred Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Kotor.
U kategoriji „Kuhari amateri" zlatnu medalju osvojila je Vanja Aranza, učiteljica u mirovini koja je bakalar spremala „po trogirsku" uz nezaobilazni Ljubitovački luk. Zahvalna je mamama i bakama koje su svoje recepte prenosile na djecu, a oni pak svojoj učiteljici.
Drugo mjesto zauzela je Nena Mamić, a treće članovi Ojkavice iz Labišnice.
Prvo mjesto u kategoriji „Kuhari učenici" zauzeli su polaznici SŠ Jure Kaštelan iz Omiša, drugo učenici SŠ "Wallner" iz Splita, treće mladi kuhari SŠ Biograd na moru.
Utješne nagrade su dobili učenici SŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Herceg Novoga i SŠ "Braća Radić" iz Kaštel Štafilića.