40 obljetnica od osmih Mediteranskih igara - Split 1979.

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 19. rujna 2019. - 11:00
Autor: 

Himnom kompozitora i dirigenta Željka Brkanovića, sina našeg proslavljenog kompozitora iz Kotora-Škaljara Iva Brkanovića, otvorene su osme Mediteranske igre u Splitu

Prošlo je 40 godina od otvaranja Osmih Mediteranskih igara (MIS) koje su bile održane u gradu Splitu u Hrvatskoj.Te igre su tada zvali „Mini olimpijada“.
Split se dvaput kandidirao za MIS. Prvi put u Izmiru 1971.godine, a drugi put u Alžiru 1975., kad je prihvaćena kandidatura.Na MIS-u je sudjelovalo 14 država Mediterana koje su se natjecale u 26 sportova, najvećem broju sportova do tada.Ovaj sportski događaj je trajao od 15. do 29. rujna 1979.godine.MIS-ova maskota je bila sredozemna medvjedica Adrijana.
Tadašnja Jugoslavija u čijem je sastavu bila i republika Hrvatska osvojila je najviše medalja i to 56 zlatnih, 38 srebrnih i 33 brončanih tj ukupno 127 medalja.Najviše zlatnih medalja su tada osvojili upravo Hrvati.Zlatne medalje su osvojili: kajakaš Matija Ljubek 3 zlatne medalje, veslači, nogometaši, rukometaši, hokejaši na travi i plivačice.Skoro 150 milijuna televizijskih gledatelja iz cijelog svijeta, vidjelo je u direktnom prijenosu sa novog splitskog stadiona svečano otvaranje igara.
Mediteranske su igre preporodile Split.Pored prekrasnog stadiona izrađenog u obliku školjke, tada jednog od „najlipšeg na svitu-Poljudske lipotice“, izgrađen je prekrasan bazen pored njega, sportski centar Gripe, bazeni „Jadrana“ i hotel na splitskom Zvončacu.Probijen je tunel podzemnog metroa, otvoren je tunel kroz brdo Marjan, izgrađeno je naselje bungalova kod Trogira, dograđena su i obnovljena tri hotela, podignut je RTV centar, izgrađen novi putnički terminal na aerodromu, te putnički terminal u luci Split.Tada je obnovljeno i kazalište u Splitu, koje je bilo stradalo u požaru.
Još jedna stvar je tada bila jedinstvena na ovim prostorima.Naime svih 14 dana igara u Splitu su bili organizirani „Dani nacionalnih kuhinja“ iz cijele bivše države.U desetak restorana na najboljim lokacijama u gradu su se mogli probati gastronomski specijaliteti iz svih regija Hrvatske (Dalmacija, Slavonija, Istra), zatim iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.U njima su kuhali najbolji majstori kuhari iz tih republika, a uz nacionalna jela od mesa i ribe, nudila su se i najbolja vina iz svih krajeva tadašnje zemlje.Mislim da tako nešto nikad više na ovim prostorima nije ponovljeno.
Na svečanom otvaranju igara bilo je u VIP loži prisutno konpletno tadašnje rukovodstvo države, kao i najpoznatije osobe iz sporta, kulture, nauke itd.Igre je otvorio tadašnji predsjednik države Josip Broz Tito sa kojim je u loži bila i supruga Jovanka.
Imao sam čast kao jedini Kotoranin, uz mislim još i Jura Miroševića, sudjelovati na tom svečanom otvaranju igara u glazbenom programu na svečanoj bini kao tadašnji član Hrvatskog narodnog kazališta Split.Orhestrom, zborom i solistima je dirigirao prof.Željko Brkanović (1937-2018).On je i komponirao baš za tu prigodu himnu koju smo odpjevali, a nama je značajno da je on sin poznatog hrvatskog skladatelja, profesora i zborovođe Iva Brkanovića (1906-1987) rodom iz Kotora-Škaljara.

Na nekoliko fotografija u boji, koje sam tada snimio može se vidjeti atmosfera sa otvaranja tog najvećeg sportskog događaja na ovim prostorima.
Tekst i foto:Andro Saulačić