PREDSTAVLJANJE ŽENSKOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. travnja 2012. - 11:07
Autor: 

Predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju održat će se u srijedu, 11. travnja, od 18:00 do 20:30 sati u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik. Žene u crnom iz Beograda nositeljice su programskih aktivnosti za organiziranje Ženskog suda, te su kreirale model edukacijskih seminara kojima žele upoznati javnost u svojim zajednicama/zemljama o tome što Ženski sudovi jesu, te zašto je važan feministički pristup pravdi. Javnu prezentaciju vode: Paula Zore, Ženska soba - Centar za seksualna prava Zagreb, Ljupka Kovačević - Anima Kotor.

Na prezentaciji će upoznati javnost s idejom Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju, međunarodnim iskustvima u organiziranju Ženskih sudova, razlozima i važnosti formiranja Ženskog suda, sličnostima i razlikama sa ženskim tribunalima, institucionalnim i narodnim sudovima. Također, bit će prikazan i dokumentarni film o ženskim sudovima.
Naime, krajem 2010. godine članice Inicijativnog odbora u sastavu: Žene ženama Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora (Crna Gora), Centar za ženske studije i Centar za žene žrtve rata-ROSA, iz Zagreba (Hrvatska), Ženska mreža Kosova, Ženske studije i Žene u crnom iz Beograda - pokrenule su zajedničku inicijativu o organiziranju Ženskog suda na prostoru država bivše Jugoslavije.
Ženski sudovi nastaju unutar civilnog društva i društvenih pokreta, pružaju prostor ženama ne samo da svjedoče o svakodnevnom iskustvu nepravde već i da stvaraju nove koncepte pravde i mira. Ženski sudovi su prostor za svjedočenja žena, ali i preuzimanje odgovornosti za pravdu, za kreiranje orođene pravde, uvođenje feminističkog modela pravde, poticanja feminističke etike odgovornosti i brige, jačanja mreža solidarnosti, te zajedničke izgradnje pravednog mira, priopćeno je povodom predstavljanja u Dubrovniku.
/Dubrovački Vijesnik/