Projekt Anime u Kući slobodnih misli

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. - 10:17
Autor: 

NVO Urban Nova u sklopu projekta „Moramo li ga čekat’?“  će  29.8.,  s  početkom u 21h u Kući slobodnih misli, Kavač, u suradnji s  NVO Anima iz Kotora, realizirati  drugo izvođenje Beketovog klasika „Čekajući Godoa“. Scenarij i režiju  potpisuje dramaturgica  Slađana Vujović.

Projekt „Moramo li ga čekat’?“ je neovisna kazališna  produkcija,  koja je nastajala i još nastaje u slobodnoj interakciji umjetnika i publike; koristeći eksperimentalne metode; između ostalog i metode   ‘forum teatra’ . Krajnji cilj je da se publici  ponudi nova verzija Beketovog „Godoa“,  sa ženskom postavkom i ženskim promišljanjem ‘velikih’ tema.

Polazna drama ‘Čekajući Godoa’, napisana 1949. bavi se pitanjem smisla života,  s isključivo muškog aspekta. Autor  Samuel Becket , kao i kasnije njegovi nasljednici, nisu dozvoljavali ženama da igraju u ovoj drami sve do 2006.,  kada je jedna talijanska kazališna  trupa dobila parnicu na sudu, te time izvojevala svojevrsnu pobjedu civilnih (rodnih) prava. Slađana Vujović  je  vidjela izazov u interpretaciji Beketovog kontraverznog teksta iz ženskog ugla. 

„Cilj nam je da rezultat ove saradnje i nadasve zanimljivog kreativnog procesa, bude produkcija  koja će se baviti pitanjima ženskog razmišljanja kroz medijum pozorišne umjetnosti, a žene – učesnice naših aktivnosti, da budu dio te stvaralačke avanture“.