Vrijeđanje tradicije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. siječnja 2015. - 19:29
Autor: 

Sa žalošću smo primili obavijest da će se i ove godine Kotorske zimske karnevalske fešte održati u samom korizmenom dobu kada se katolički vjernici pripravljaju za najveći blagdan, Uskrs. Svugdje u svijetu, osim u Kotoru, karnevali završavaju do početka korizme. Na ovaj način grubo se vrijeđaju osjećaji katoličkih vjernika i višestoljetna tradicija.
Iako nas, u najavi ovog događaja, iz Kulturnog centra "Nikola Đurković" obavještavaju da je ovo "jedinstvena animaciona manifestacija koja se tradicionalno održava na području kotorske opštine u februaru mjesecu, a datira od kraja XIX vijeka", kao i da "Manifestacija predstavlja bogatstvo duha i umijeća", ona je sve, samo ne to. Oni koji su organizatori karnevala u korizmi pokazuju da duhovno ne pripadaju Kotoru i da ne znaju što je Boka, već se dokazuju kao rušitelji i nepoštovatelji njene kulture.
Zbog svega navedenog Radio Dux neće pratiti ovaj događaj i neće sudjelovati u skrnavljenju bokeške tradicije, čuvajući dostojanstvo i vrijednosti koje njegujemo već stoljećima.
Organizatorima poručujemo da se ugledaju na građane Tuzi, kraj Podgorice, kao i na Lastovljane, koji svoje karnevalske svečanosti završavaju kad i sav civilizirani svijet, prije početka korizme i uskršnjeg posta.

S poštovanjem
Adrijan Vuksanović,
predsjednik Hrvatske krovne zajednice Dux Croatorum