Karnevalizacija Kotorskog karnevala

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. siječnja 2015. - 10:20
Autor: 

Redakcija radija Dux zaprimila je u pisanoj formi reagiranje Kotorske biskupije u vezi s održavanjem ovogodišnjih karnevalskih fešti za vrijeme korizme te Vam ga u cijelosti prenosimo:

"I ove godine, gotovo isto kao i više godina ranije, kotorski se karneval pod sloganom: Tradicionalni zimski održava kad mu nije vrijeme. Ova ga činjenica sasvim sigurno ne definira kao tradicionalni već više jedinstveni nego rijetki.

Organizatori su ovim činom pomiješali dvije latinske riječi, jedna glasi: Trado, tradidi, traditum, a to znači netkome nešto predati-predaja. Druga je riječ: Traditor, traditoris, što znači izdajica. Ove dvije riječi mogu zajedno postati rečenica koja bi glasila: Izdajice tradicije!

Prvo, jer se karneval ne održava kada mu je vrijeme. Drugo, jer se govori o tradiciji  koja se dovoljno ne poznaje pa se njeni početci smještaju u XIX. stoljeće a postoje arhivski podatci za XVII. i XVIII. stoljeće.

Sasvim sigurno ovaj se običaj, jer je paganski, javlja već u ranom kršćanstvu Zapada, pa shodno tome već u to vrijeme i u Kotoru. Treće, održava se u vrijeme pokore, posta i dobrih dijela, pa tako vrijeđa osjećaje i vrijednosti bar jednog dijela vjernika, čiji broj nije presudan kada je vrijeđanje u pitanju. Stiče se utisak da su interesi pojedinaca ili grupa, važniji od tradicije, kulture i pristojnosti, jer kada jedna više nego milenarna institucija, kao što je to Kotorska biskupija više godina moli da se ispoštuje tradicija, a ta se molba konstantno ignorira, onda u takvim postupcima prepoznajemo inat, a on nije pozitivna karakteristika kako za čovjeka, tako ni za društvo u cjelini. Ove godine nismo uputili protest organizatoru, jer kod njih nismo prepoznali dobru volju niti želju da se ispoštuju europski standardi. Obratili smo se gradonačelniku gospodinu dr. Aleksandru Stjepčeviću, za kojega vjerujemo da će bar u budućnosti nastojati savjetom uvjeriti organizatore o štetnosti ovakvih postupaka".

  Don Anton Belan
Generalni vikar Kotorske biskupije

Kotor, 15. siječnja 2015.