Promocija „Tajne zagonetne šume“

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 17. travnja 2014. - 13:02
Autor: 

Sinoć je u Narodnoj biblioteci Centra za kulturu Tivat  održana promocija knjige za djecu “Tajne zagonetne šume” autora Mladena Kušeca. Nazočne goste, među kojima su bili i biskup kotorski, mons. Ilija Janjić, don Ivo Ćorić i potpredsjednica HNV-a i predsjednica tivatske podružnice HGD –a Ljerka Sindik, je u ime organizatora, Dopunske škole hrvatskoga jezika i Centra za kulturu Tivat, na početku pozdravila profesorica hrvatskoga jezika Ana Šarčević.

Nakon toga su o Kušecovim „ Tajnama zagonetne šume“,   knjizi priča o mudroj sovi i lukavoj lisici , nastaloj 2009. i  inspiriranoj entuzijazmom i požrtvovnim  angažmanom učitelja Radovana Kneževića, Nikšićanina koji već 32 godine živi i djeluje u školi u malenom mjestu Bakovčici pokraj Koprivnice, koja broji samo deset učenika u četiri razreda, ali se zato može podičiti najljepšim školskim eko vrtom u čitavoj Republici Hrvatskoj,  govorili  Martina Vadlja,novinarka  Radija Glas Podravine iz Koprivnice,  i Radovan Knežević, učitelj Područne osnovne škole „ Braća Radić“ , vijećnik Grada Koprivnice, predsjednik Saveza Crnogoraca Republike Hrvatske i bivši nogometni sudac. Radovan Knežević jedini je učitelj koji je dobio državnu nagradu „Ivan Filipović"  Ministarstva za znanost, obrazovanje i sport RH za 2012. Godinu, najviše državno pedagoško priznanje, a i dvaput ga je primio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Radovan Knežević je kazao da je privilegiran jer ima  dvije domovine, Crnu Goru i Hrvatsku,  koje jednako voli, kao i da nikada nije zaboravio tko je, što je i odakle je, što, po njemu, nikako  ne bi trebali ni polaznici Hrvatske škole u Boki.

 Škola u Bakovčici, koju su dosad posjetili mnogobrojni profesori i učenici iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore, biskupi, svećenici i mnogi drugi, poznata je po tome što rado ugošćuje razne manifestacije, među kojima bismo posebno željeli izdvojiti izložbu slika od slame poznatih tavankutskih majstora, Dan planeta Zemlje, Dan Grada Vukovara, kao i kviz znanja „ Hrvatska, moja domovina“,  na koji su dogodine pozvani i učenici Hrvatske škole iz Tivta i Kotora. 

Martina Vadlja je za ovu prigodu izdvojila i pročitala nekoliko priča iz knjige „ Tajne zagonetne šume“ te nakon čitanja najpažljivije najmlađe slušatelje u publici, koji su točno odgovorili na sva postavljena pitanja, nagradila sa slikovnicama i dječjim knjigama. Pročitala je također i pjesmu Ljubice Kolarić Dumić,  profesorice hrvatskoga jezika iz Tavankuta, koja ju je napisala inspirirana onim što je vidjela prilikom  posjeta školi u Bukovčici.

Gosti iz Koprivnice u Nikšiću i Kotoru

Gosti ovog književnog susreta jučer su posjetili i Nikšić i u suradnji s  tamošnjom Osnovnom školom „ Milija Nikčević“, koja već pet godina zaredom sudjeluje na međunarodnome kvizu znanja  u organizaciji škole Bakovčici, posadili su crnu jovu-  drvo prijateljstva između Nikšića i Koprivnice, te tom prigodom održali  učenicima sedam nikšićkih osnovnih škola i korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, radionice slikarstva i izrade cvijeća i književnu tribinu.

Izaslanstvo iz Koprivnice  je danas, na Veliki četvrtak, nakon Svete mise posvete ulja u kotorskoj katedrali , gradu Kotoru ispred Turističke zajednice Grada Koprivnice  i gradonačelnice Grada, Vesne Želježnjak,  darovali dvometarsku šarenu pisanicu od poliestera, oslikanu motivima iz Boke kotorske u maniri naive, a u suradnji  s podravskim slikarima naivcima, zahvaljujući kojima su Hlebine i Podravina ucrtani i na svjetskoj mapi slikarstva.

Ova vrijedna šarena, mašćena jaja dosad su na dar dobili  Madrid, New York, Budimpešta, Bratislava, Klagenfurt i mnogi drugi, a  ove će godine, osim Kotora,  pisanicu dobiti još Pariz i Riga, europska prijestolnica kulture za 2014.