Opća skupština UN-a u sjeni IS-a, ebole i pregovora s Iranom

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 24. rujna 2014. - 10:20
Autor: 

Svjetski politički čelnici u srijedu će se okupiti u New Yorku kako bi tijekom pet dana razgovarali o nizu globalnih kriznih žarišta, od nasilja koje džihadisti Islamske države (IS) siju Irakom i Sirijom, preko eksponencijalnog širenja smrtonosnog virusa ebole u Africi do pat-pozicije u kojoj su se našli pregovori s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Malo je nade da će se na redovnom godišnjem petodnevnom maratonu političkih govora predstavnika 193 zemlje na Općoj skupštini UN-a postići neki vidljiviji rezultat; veću pozornost izaziva tek najavljena namjera SAD-a da lobiranjem od saveznika ishodi obećanje o konkretnoj vojnoj pomoći u borbi protiv brutalnih sunitskih džihadista iz IS-a koji izazivaju užas na golemim dijelovima Iraka i Sirije koje su zauzeli.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je sudjelovanje više od 140 predsjednika država i vlada u "općoj raspravi" na skupštini koja traje od danas do 30. rujna. Hrvatsku na skupštini predstavljaju predsjednik Republike Ivo Josipović, koji će se sudionicima govorom obratiti u četvrtak, i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Svijet je suočen s brojnim krizama", rekao je Ban na konferenciji za novinare, spominjući Bliski istok, Afriku i Ukrajinu.

"Sve ih karakteriziraju zvjerski napadi na civile, uključujući i djecu, sve imaju opasnu sektašku, etničku ili plemensku dimenziju. Također, mnoge su izazvale oštre podjele u međunarodnoj zajednici glede načina na koji bi na njih trebalo odgovoriti", kazao je Ban.

Zapadnom i arapskom svijetu središnja je tema krvoproliće koje ne jenjava na područjima djelovanja IS-a te se očekuje da američki predsjednik Barack Obama s govornice UN-a u srijedu uputi poziv da se još država pridruži koaliciji više od 40 zemalja, stvorenoj kako bi se obuzdalo napredovanje džihadista i u konačnici uništio samoproglašeni kalifat.

Suprotno dosadašnjem američkom stajalištu, američki državni tajnik John Kerry je u petak na posebnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a rekao kako bi i Iran mogao imati ulogu u naporima da se porazi IS, ali obje strane i dalje odbacuju mogućnost vojne suradnje.

Obama će u srijedu predsjedati sastanku Vijeća sigurnosti UN-a na temu problema sa stranim borcima. Američki predsjednik vrlo rijetko to čini - posljednji je put predsjedao sastanku vijeća 2009. kad je tema bila iskorjenjivanje nuklearnog oružja.

Na tom sastanku vijeće namjerava usvojiti rezoluciju u kojoj će od zemalja zahtijevati da "spriječe i ukinu" novačenje i odlazak svojih državljana koji se potom pridružuju militantnim skupinama u drugim zemljama tako što će u svoje zakonodavstvo to staviti kao teško kazneno djelo.

Velika tema bit će i ebola, odnosno napori da se ograniči njezino daljnje širenje nakon što je poharala zapadnu Afriku. Vijeće sigurnosti nedavno je proglasilo ebolu "prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti" i uspostavilo prvu misiju UN-a u povijesti posvećenu borbi protiv zdravstvene prijetnje.

Paralelno s održavanjem Opće skupštine UN-a, u New Yorku će se sastati visoki dužnosnici iranskog ministarstva vanjskih poslova s kolegama iz ministarstava vanjskih poslova SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine. Nastojat će prekinuti zastoj u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu u zamjenu za slabljenje njegovog nuklearnog programa.

O iranskom nuklearnom programu i nastavku pregovora u New Yorku će raspravljati Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif, dok Obamin susret s predsjednikom Hasanom Rohanijem nije predviđen.

Tijekom petodnevne skupštine održat će se i sastanci na visokoj razini o sukobima u Siriji, Libiji, Južnom Sudanu, Ukrajini, Srednjoafričkoj Republici i Maliju te o izraelsko-palestinskom problemu i borbi UN-a protiv siromaštva.